Belföld

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport

A 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek. A hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít.

Megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport
Novák Katalin köztársasági elnök és az Integritás Hatóság vezetői
Fotó: Facebook/Novák Katalin

Az Integritás Hatóság a mai napon létrehozta a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely december 13-án tartja alakuló ülését. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül. A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély.

A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt a következők közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés.

A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:

Dr. Bokody Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)

Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)

Dr. Fázsi László Dr. Fonyódi Krisztián Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)

Dr. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyaroszág)

Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)

Sándor Tamás

Dr. Várady Szilvia

Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke vezeti. Biró Ferenc elmondta: „Örülök, hogy sokan pályáztak, köztük számos, az évek során komoly teljesítményt felmutató szakmai és civil szervezet. A kijelölt állami szervek már korábban megnevezték delegáltjaikat, így semmi akadálya annak, hogy december 13-án a munkacsoport elkezdhesse működését.

A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és a működésre tett ügyrendi javaslatot, amit természetesen véleményezhetnek. Bízom benne, hogy a munkacsoport valamennyi résztvevője a törvényi keretek betartása mellett támogatja az Integritás Hatóság munkáját és a tiszta, korrupció elleni harcot.”

Kapcsolódó írásaink