Belföld

Egymásnak feszültek a baloldali pártok Újbudán

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere a közösségi oldalán jelentette be, hogy 2024-ben ismét ringbe száll, s ezért most felkéri kabinetvezetőnek Molnár Gyulát, helyettesének pedig Lakos Imrét. A többi baloldali párt elfogadhatatlannak tartja a döntést, a kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője viszont úgy véli, nehéz eldönteni, mennyire komoly a felháborodásuk. Mindenesetre ez a lépés is bizonyítja, hogy a baloldal képtelen megújulni.

Egymásnak feszültek a baloldali pártok Újbudán
László Imre, Újbuda DK-s polgármestere
Fotó: MH

Nyílt levélben tiltakozott több baloldali országgyűlési és önkormányzati képviselő Újbuda DK-s polgármesterének döntése ellen. László Imre kedden jelentette be a közösségi oldalán, hogy 2024-ben ismét indulni fog az önkormányzati választáson. „Ez új és más működést igényel, ezért felkértem barátomat, Molnár Gyulát, hogy vezényelje ezt a folyamatot. Ő az az ember, aki öt parlamenti választást nyert, két cikluson keresztül volt kerületünk polgármestere. Itt született, itt élt és él a mai napig, mindent tud és mindent ismer a kerülettel kapcsolatban” – fűzte hozzá.

A volt szocialista pártelnök, akit tavaly zártak ki az MSZP-ből és idén tavasszal lépett be a Gyurcsány-pártba,

Lakos Imre személyében mondhatni régi-új helyettest kapott, hiszen a volt SZDSZ-es politikus Molnár alpolgármestere volt. Bíróságra is együtt jártak, miután hivatali vesztegetés miatt vádat emeltek ellenük, de végül mindkettejüket felmentette a Kúria.

A momentumos Orosz Anna Facebook-oldalán szerda reggel posztolta a fent említett levelet. Eszerint a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP újbudai képviselői megdöbbenve értesültek a hírről, miszerint Molnár Gyulát kabinetvezetőnek, Lakos Imrét pedig kabinetvezető-helyettesnek nevezte ki a polgármester.

„Mi, Újbuda önkormányzati képviselői, alpolgármesterei és országgyűlési képviselői elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépésedet és a leghatározottabban tiltakozunk ellene. (…) Az ellenzéki szavazók nem a 2010 előtti világ visszaállításával bíztak meg bennünket. (…) [E]zért nyomatékosan kérjük, hogy ne nevezz ki olyan személyeket a kerületünk vezetői közé, akiknek a személye megosztó az ellenzéki pártok politikusai, de különösen a szavazói körében, és akiket az újbudaiak már több ízben elutasítottak” – olvasható a közleményben, amit egyébként egy DK-s képviselő, Rádi Károly is aláírt, s egy fenyegetéssel zárul:

„Amennyiben ezt a kérésünket nem tudod vagy nem akarod megfontolni, kénytelenek leszünk a nyilvánossághoz fordulni. Emellett azt is szeretnénk jelezni, hogy ebben az esetben a polgármester mögött álló testületi többség biztosítását már a decemberi ülésen sem tudjuk garantálni.”

„Alapvetően meglepő, hogy az olyan politikusok, mint Molnár Gyula és Lakos Imre képtelenek kikopni a közéletből”

– jegyezte meg a Magyar Hírlap kérdésére a kerület kormánypárti frakciójának vezetője. Szabó László szavaiból ugyanakkor az is kiderült: az eset jól mutatja, hogy a baloldal képtelen az együttműködésre és a megújulására is. „Újbudán eddig is erős Gyurcsány-párti befolyás érvényesült, elég csak arra gondolni, hogy az önkormányzat szerződést kötött Czeglédy Csabával, Komáromi Zoltánnal és Dési Jánossal” – mutatott rá a képviselő.

Szerinte egyébként nehéz eldönteni, hogy a László Imre döntése elleni lázadás mennyire komoly. Ennek kapcsán felhozta: a Momentum is megszavazta a Czeglédyvel kötött szerződést, s bár később lett volna lehetőségük, hogy kihátráljanak mögüle, valahányszor kezdeményezte a Fidesz a megbízás visszavonását, a liberális párt tartózkodásával lényegében kitartott a foglalkoztatása mellett.