Belföld

Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elsők között vitt sürgősségi segélyt a felszabadított Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet. Az azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló szállítmány elérte a frontvonalon fekvő város nélkülözőit.

Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet
Ukrán civilek várnak a Katolikus Caritas által biztosított ebédre Harkovban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

Herszont az oroszok visszavonulásukkor levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket – tudatta az MTI-vel kedden Kis Boáz. Az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) munkatársa emlékeztetett, a folyamatos tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett népesség túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből juthat élelmiszerhez. Ezért is volt fontos, hogy az ÖS az elsők között juttatott azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló, harminc tonnás szállítmányt a helységbe.

A közleményben idézik a caritas kijevi képviseletének vezetőjét, a rakomány átadását a helyszínen irányító Szatmári Barnabást. Az ÖS munkatársa hangsúlyozta, hogy a helyzet rendkívül kritikus. Néhány kivétellel a boltok sem működnek, sokan a felszabadítás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedősátrakban, aggregátorok által működtetett töltőpontokon képesek csak használni. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ívóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy egyes pontokon jutnak hozzá.

A segélyszervezet szerint a fuvar hétvégi célba juttatása sem volt könnyű. A városba vezető főutak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendűeket pedig sár borítja. Emellett nagyon sok a feltáratlan aknamező, ami tovább nehezíti a munkát. Bár a lakóépületek többsége ép és néha gázellátás is akad, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget.

Szatmári Barnabás kiemelte, a segélyszervezet által biztosított anyagok a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy háromezer háztartás túlélését segítik. Az MTI szerint az ÖS további szállítmányokat készít elő.

Kapcsolódó írásaink