Külföld

Helyreállt a vasúti összeköttetés Herszon és Kijev között

Majdnem nyolc hónap után szombaton első alkalommal futott be egy utasszállító vonat Kijevből az orosz ellenőrzés alól nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszonba.

Helyreállt a vasúti összeköttetés Herszon és Kijev között
A hét vagonból álló szerelvényt, amely kétszáz utast szállított, helyi művészek a herszoni győzelem jelképeként színesre festették
Fotó: AFP/GENYA SAVILOV

A hét vagonból álló szerelvényt, amely kétszáz utast szállított, helyi művészek a herszoni győzelem jelképeként színesre festették - jelentette az ukrán sajtó. A herszoni pályaudvaron ünneplő tömeg fogadta a különvonatot.

A Herszon és Kijev közötti vasúti összeköttetés közvetlenül a február 24-i orosz invázió után szakadt meg. Moszkva november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében, a hónapokig megszállás alatt lévő Herszon városból ezt követően vonultak ki az orosz fegyveres erők.

A háború ellenére Ukrajna képes fenntartani a vasúti közlekedést az országban, a vonatok általában pontosan és megbízhatóan, bár alacsonyabb sebességgel közlekednek.

Kapcsolódó írásaink