Belföld

Megjelent az MTA pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására

Azoknak a kutatóknak nyújt lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra

Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fiatal kutatók számára kiírt Lendület Programjának pályázati felhívása 2023-ban induló kutatócsoportok létrehozására.

Megjelent az MTA pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására
Lendület Program
Fotó: MTA

Az új pályázati felhívást a tavalyihoz hasonló feltételekkel, de január végi beadási határidővel hirdette meg az Akadémia – olvasható az MTA honlapján.

A 2009 óta meghirdetett Lendület Program célja a magyarországi fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával, és ezzel egyidejűleg a fiatal kutatók önállósodási törekvéseinek támogatása.

A Lendület Program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázni két kategóriában lehet. A csak egyszer elnyerhető Lendület I (Induló) támogatásra azok a 40 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik PhD-fokozatukat 2013. január 1. után és 2019. december 31. előtt szerezték meg, és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek.

A Lendület H (Haladó) támogatásra azok a nemzetközileg is elismert kutatók pályázhatnak, akiknek van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, vagyis a közelmúltban saját kutatási téma kidolgozására Lendület (I, II), Élvonal vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázaton támogatást nyertek.

A Lendület Programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell, hogy a támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására. Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell továbbá, hogy a Lendület-projektjük ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A pályázatot benyújtó kutatóknak kötelezően MTMT-azonosítóval kell rendelkezniük, naprakész adatokkal.

A megpályázható Lendület-támogatás maximális összege a Lendület I kategóriában átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint. Ezenfelül nagy eszköz-, műszerigény esetén az első kutatási évre Lendület I esetében egyszeri, legfeljebb 50 millió forint, Lendület H esetében egyszeri, legfeljebb 100 millió forint tervezhető.

A pályázatok beadási határideje 2023. január 31.

A felhívás szerint a program rendelkezésére álló keretből új Lendület-kutatócsoportok támogatására 800 millió forint fordítható, amelyből várhatóan 16–18 Lendület-kutatócsoport indítására van lehetőség 2023. szeptember 1. és 2023. december 1. közötti kezdési idővel. A teljes támogatási időszak maximum 5 év lehet.

A pályázat részletei a Lendület Program 2023. évi pályázati felhívása alatt olvashatók az MTA honlapján (mta.hu).

Kapcsolódó írásaink