Belföld

Itt az ideje, hogy mindannyian realista külpolitikát folytassunk

A The National Interest című amerikai lap hasábjain arról írtam, hogy milyen tanulsággal szolgál a mai Európa számára 1914, azaz az első világháborút megelőző időszak – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán hétfőn.

Itt az ideje, hogy mindannyian realista külpolitikát folytassunk
Orbán Balázs
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Mint azt Orbán Balázs az amerikai lapban megjelent cikkében kifejtette, az első világégést szövetségépítés és fegyverkezési verseny előzte meg, ami gyorsan terjeszkedő katonai blokkok kialakulásához, majd egy egész Európára kiterjedő háborúhoz vezetett. Bár a konfliktus volumene miatt azt vártuk volna, hogy sokan elrettennek a háborútól, volt egy tényező, amely felülírta ezt a realista gondolkodást: a birodalmi ideológiák idealizmusa. Ez azt jelentette, hogy minden fél a történelem jó oldalán látta magát, ezért gyors lefolyású háborúra számítottak. Ehelyett azonban a történelem egyik legszörnyűbb időszaka köszöntött Európára.

Objektum doboz

Bő száz évvel később ismét hasonló a helyzet – mutatott rá Orbán Balázs. Európa ugyanis egy olyan konfliktusba sétál bele, amelyet nem nyerhet meg. Oroszország ideológiai háborút indított a magát a liberális világrend őrzőjének tekintő Nyugat ellen, tehát mindkét fél a birodalmi ideológiák és a szűklátókörű gondolkodás túszává esett.

Ahogyan 1914-ben, úgy ma is a magyarok a háború leghangosabb kritikusai. Ahogy gróf Tisza István, Magyarország akkori miniszterelnöke elsőként mutatott rá arra, hogy ezt a háborút senki sem nyerheti meg, úgy ma Orbán Viktor miniszterelnök teszi ugyanezt. Az elmúlt évezred tanulságai megtanítottak bennünket, magyarokat a realizmusra, ezért mi egy világmegváltó ideológiáktól mentes külpolitikát folytatunk.

Mára eljött az ideje, hogy mindannyian realista külpolitikát képviseljünk annak érdekében, hogy túljuthassunk a jelenlegi válságon – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kapcsolódó írásaink