Belföld

Első alkalommal adták át a nemzet betlehemét a Kossuth téren

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren. Az alkotás tizenhét szobra és építménye a Kárpát-medence harmincnégy települése fafaragóinak önkéntes munkájával és hatvannégy népművészeti egyesület összefogásával készült el.

Első alkalommal adták át a nemzet betlehemét a Kossuth téren
Ünnepi hangulat a Kossuth téren
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Immár három éve, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából állítsuk föl a nemzet betlehemét a Kossuth Lajos téren – hangoztatta vasárnap Tállai András. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján Budapesten felidézte, nem véletlenül a bükkaljai községben született meg az ötlet, ugyanis Kisgyőr nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona kilátójáról.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára kiemelt, szervezetük nem pár száz akadémikus zárt klubja, hanem egy olyan, szerteágazó közfeladatokat ellátó testület, amelynek célja a magyar kortárs művészet minél szélesebb spektrumának segítése az egész nemzet és társadalom javára. Ezt a feladatát az MMA akkor láthatja el a leghitelesebben, ha olyan kezdeményezések támogatójává válik, ahol akadémikusok más alkotóművészekkel közösen tudnak létrehozni művészeti alkotásokat – fogalmazott a főtitkár.

Kékedi László, az MMA népművészeti tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta, hogy a nemzet betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint az anyaország területéről egyebek mellett Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Nádudvar és Vásárosnamény fafaragó művészei készítették el. Az alkotást, amelyet vízkeresztig láthat a nagyközönség a Kossuth téren, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át.

Kapcsolódó írásaink