Krónika

Apc családi kertjének éke volt az ország karácsonyfája

Hétfőn kerül a 18 méteres fenyőfa a Parlament elé

Tizennyolc méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezik hétfőn a Kossuth térre. A fenyő a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette. Hétfőn este állítják fel a Parlament előtt.

Apc családi kertjének éke volt az ország karácsonyfája
Az ország karácsonyfája a Parlament előtt 2020-ban
Fotó: MH

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre. Egyúttal kérték a közlekedők megértését és türelmét a fenyőfa szállításakor esetlegesen előforduló várakozás és korlátozás miatt.

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3-as autópályán halad. Körülbelül 13.30-tól az M0-s autóút–Megyeri híd–11. sz főút–III. Batthyány utca–Rákóczi utca–Szentendrei út–Pacsirtamező utca–Lajos utca–Árpád fejedelem útja–Üstökös utca–Török utca–Margit híd (forgalom kizárásával)–Jászai Mari tér–Balassi Bálint utca (villamosforgalom kizárásával)–Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani – írta az MTI a szervezők közleménye alapján.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát.

Idén a nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték – Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala.

Kapcsolódó írásaink

London: ezüstérmes lett az Etyeki Sörmanufaktúra

ĀA magyar vállalkozás Németország, Belgium, Nagy-Britannia és az utóbbi évtizedben az úgynevezett kraftsör piacot (kisüzemi, kézműves sör) letaroló Amerikai Egyesült Államok termékeivel mérette meg magát a nemzetközi versenyen

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom