Belföld

Ön felnevelné más gyerekét? Egyre többen tesznek így

A családok életének legnagyobb döntései közé tartozik, hogy vállalnak-e gyermeket, s ha igen, mennyit. Egyre többen vannak, akik családjukból kiemelt vagy árva gyerekeket is magukhoz vesznek, ennek köszönhetően a gyermekvédelemben élő fiatalok többsége ma már nem intézeti falak közt, hanem nevelőszülőknél, családi környezetben töltheti napjait. A nemes vállalást a kormány is honorálja: a nevelőszülők rendszeres díjazásra, többféle családtámogatásra és pályázati forrásokra is jogosultak.

Ön felnevelné más gyerekét? Egyre többen tesznek így
Magyarországon nyolcezer gyermek vár szerető otthonra
Fotó: MH

Még mindig „hiányszakma”, de évről évre emelkedik Magyarországon a nevelőszülői feladatokat vállaló családok száma. A KSH adatai szerint 2021 végén több mint 5800 nevelőszülő tevékenykedett, ami azt jelenti, hogy 35 százalékkal több családi férőhely áll rendelkezésre a gyermekek számára, mint 2010-ben.           

Minden gyermeknek a saját családjában a legjobb felnőnie, a kormány pedig mindent elkövet, hogy családi környezetbe kerülhessenek azok a gyerekek is, akinek ez nem adatik meg – hangsúlyozta Rétvári Bence államtitkár, aki a jobbikos Varga Ferenc képviselőnek adott válaszában beszélt arról, hogy

a nevelőszülői hivatás népszerűsége folyamatosan emelkedik hazánkban.

Közlése szerint a gyermekvédelemben ma összesen 23 ezer gyermek él, akiknek csaknem 70 százaléka már nem otthonokban, hanem nevelőszülőknél él. A 12 évesnél fiatalabb gyerekek között ez az arány már több mint 90 százalékos.

Édes mostohák – a nevelőszülők egy teljesebb életre adnak esélyt a gyerekeknek
Édes mostohák – a nevelőszülők egy teljesebb életre adnak esélyt a gyerekeknek
Fotó: Pexels

A cél természetesen az, hogy a rideg intézeti légkörből mindenki, aki örökbefogadásra vár vagy akit ideiglenesen elvettek a vér szerinti szüleitől, szerető családi fészekbe kerülhessen.

Ennek elérése érdekében a nevelőszülői ellátást többször is emelte a kormány az elmúlt években, sőt 2014 óta már foglalkoztatási jogviszonyban állnak a nevelőszülők, tehát akár főállásként is lehet végezni ezt a feladatot. A jogviszony nagy előnye, hogy

a díjazáshoz teljes körű egészség- és nyugdíjbiztosítás jár, valamint a nevelt gyerekek után családi pótlékot, illetve adó- és járulékkedvezményt is igénybe lehet venni. Ha két éven aluli kisgyermekről van szó, a szülő még gyedet is kaphat.

Rétvári Bence közölte: 2022-ben már nagyjából három és félszer kereshetnek több pénzt a nevelőszülők, mint 2010-ben.

Az egy gyermekről gondoskodók ma bruttó 100 ezer forint jövedelmet kapnak, egy háromgyermekes nevelőszülő pedig havi bruttó 180 ezret. Emellett természetesen folytatható egyéb keresőtevékenység is. A nevelésbe vett gyerekeknek ingyenes gyermekétkeztetés, tankönyvellátás, utazási kedvezmény is jár. A díjazást az évente megvalósuló minimálbér-emelés is rendszeresen feljebb tornázza, ami az idén például 19,5 százaléknyi pluszt jelentett.

Elengedni is tudni kell: a gyerekek idővel a végleges örökbefogadókhoz vagy a vérszerinti szüleikhez kerülnek
Elengedni is tudni kell: a gyerekek idővel a végleges örökbefogadókhoz vagy a vér szerinti szüleikhez kerülnek
Fotó: Pexels

A nevelőszülői családok támogatását többféle pályázati forrás is segíti, ezek elsősorban tárgyi feltételek javítására vehetők igénybe. Idén januárban például 265 millió forintos keretösszeggel írtak ki egy pályázatot.

Mit kell tudni a nevelőszülőségről?

  • Magyarországon nagyjából nyolcezer gyermek vár szerető családra.
  • Nevelőszülőnek jelentkezni 24 éves kortól lehet, akár egyedülállóként is.
  • El kell végezni hozzá egy tanfolyamot, elsősorban azért, mert az érintett gyerekek többsége speciális helyzetből, sokszor traumák, súlyos lelki sérülések után érkezik, s ezeket tudni kell kezelni.
  • A nevelőszülő nem választhat magának gyereket, minden esetben a gyerek szükségleteihez keresik a megfelelő szülőt/szülőpárt.
  • A vállalás nem örökre szól: olykor csak néhány napról van szó, míg más esetben éveken át a nevelőszülőnél marad a gyermek. A befogadás ideje alatt a vér szerinti szülőkkel is tartani kell a kapcsolatot.
  • A nevelőszülő elsősorban a híd szerepét tölti be, aki addig fogadja be a családjából kiemelt gyermeket, amíg az vissza nem kerülhet a vér szerinti szüleihez vagy az örökbefogadókhoz.

Kapcsolódó írásaink