Belföld

A migráció a botrányok története

Az Európai Unió a migrációs kérdésben sem tud közös álláspontot kidolgozni, amit nemcsak a bevándorlók, de az emberkereskedők is kihasználnak.

A migráció a botrányok története
Nógrádi György szerint egyértelmű, hogy Európa biztonsága csökkent
Fotó: MH

A határtól pár kilométerre lévő, magyar többségű faluban még este fél tízkor is ropogtak a fegyverek. Tudósítások szerint végül a rendőröknek sikerült egy 50 fős migránscsoportot előállítani.

Mint kiderült, két migránscsoport csapott össze Horgoson, egymásra lövöldöztek a kora esti órákban – számoltak be a helyiek a délvidéki Szabad Magyar Szónak. Ennek okairól, miértjeiről beszélgettünk Nógrádi György, magyar biztonságpolitikai szakértővel.

A kezdetek

Elmondása szerint a jelenlegi helyzetet 1960-ig lehet visszavezetni. Afrika lakossága ekkor még állandó volt, nem változott. Egy családban volt nyolc-tíz gyermek is, amiből kettő ha megélte a felnőttkort. Azonban az egészségügyi reformok hatására egy teljesen új helyzet állt elő, és ettől kezdve a gyermekek döntő része megérte a felnőttkort. Mindez hatvan év alatt történt, ami azt eredményezte, hogy Afrika lakossága csaknem hétszeresére duzzadt, amit már a kontinens nem tudott elviselni.

Nógrádi György hangsúlyozta: „1848 és 1945 között még sokkal több ember ment ki Európába, mint ahányan bejöttek. A migráció egyik iránya ezekben az években Törökországból indult.”

Munkaerőhiány

A szakértő szerint a másik fontos tényező, ami a jelenlegi helyzet kialakulásáért felelős, az az, amikor létrejön az Európai Unió jogelődje. 1957-ben a fő elv az volt, hogy Európának pótlólagos munkaerőre van szüksége. Ennek tükrében Európa összeszedte ezeket az embereket, mert abból indultak ki, hogy vendégmunkásként a pénzkeresés ellenére haza fognak térni. Ez odáig fajult, hogy az 1970-es évektől egyre több ember akar Európába jönni, ugyanis Afrikából nem tud máshová menni, másrészről az Egyesült Államok elérhetetlen távolságban van.

Elkezdődik egy migrációs hullám, ahol a német kancellár mellényúl. Angela Merkel azt mondta, hogy meg lehet oldani a helyzetet azzal, úgy, hogy nincs felső határ, ami a befogadásra vonatkozik. Ez azt eredményezte, hogy a migránsok tömegével indultak meg. Ettől kezdve a merkeli elképzelés az volt, hogy ezt soha többet, és a migránsok felét vegye át Ausztria. Merkel volt az, aki egész Európa nevében, anélkül, hogy bárkivel beszélt volna megállapodik a török államfővel, Erdogannal, hogy évi négymilliárd eurót fizetnek, ha a törökök nem engedik tovább a migránsokat.

„Ezzel szemben az történt, hogy a diplomás, szakmunkásokat megtartották, míg a segédmunkásokat továbbengedték, létrehozva a migráció egész történetét, a botrányok történetét” – hívta fel a figyelmet Nógrádi György.

Új hullám

Továbbá kifejtette, hogy ma már a migránsok hatalmas tömege be akar jönni Európába, akiket fel kellene tartóztatni. Ezzel az a probléma, hogy van egy spanyol baloldali kormány, aki nem meri feltartóztatni őket. Másrészről van egy balkáni útvonal, ahol képtelenek a feltartóztatásra. A migráns, amikor látja, hogy Nyugat-Európában nem kell, hiszen a migránsok 95 százaléka gazdasági menekült, attól a pillanattól kezdve radikalizálódik. Ekkor nyúlnak a fegyverekhez, aminek az az egyszerű célja van, hogy átjusson a határon – tette hozzá a szakértő.

Több felmérés is bebizonyította, hogy Németország összlakosságának 26 százaléka már nem német, és a bejövő migránsok döntő része nem hajlandó dolgozni. Ma Németország városainak zömében a hat év alatti fiataloknál már migráns túlsúly van. Ez katasztrófa lesz az ország jövőjére nézve.

A V4-ekre vonatkozólag két dologban van egyetértés. Az egyik, hogy nem kell migráns, a másik, hogy északi és déli struktúrák legyenek.

Az unió bizonytalansága jó lehetőség az embercsempészeknek

A migránsok ha látnak vákuumot, azt kihasználják, különösen a volt Jugoszlávia területein. Ott próbálnak pénzért bejönni, és ha kell fegyvert ragadni. Nemcsak pisztolyokkal, hanem gépfegyverekkel is fel vannak szerelve, amit mernek is használni.

Nógrádi György szerint egyértelmű, hogy Európa biztonsága csökkent, ezért el kellene döntenie, hogy akarja-e saját magát megvédeni. A probléma, hogy az Európai Unió ebben a kérdésben sem tud közös álláspontot kidolgozni, amit a migránsok és az emberkereskedők ki is használnak.

Köztudott tény, hogy elsősorban az Egyesült Államok, de Németország is nagyon sok embert behoz a harmadik világból, és elvégeztetik velük az egyetemet. A probléma ezzel az, hogy amikor végeztek, azt mondják, hogy a tehetségesebb felét ott tartanák, a többit pedig visszaküldenék. Ezt úgy nevezik, hogy agyelszívás.

A jelenlegi helyzet kialakulása pedig egyértelműen az, hogy már úgy gondolják, hogy a szabadságuk útjában csak egy határ áll, amin mindenképp átjutnak, akár fegyveres erővel is. A döntő része a migránsoknak egyedülálló férfi, jelentős részük kapott katonai kiképzést, tehát értenek a fegyverekhez – figyelmeztetett a szakértő.

Kapcsolódó írásaink