Belföld

Az ócska brüsszeli szankciók miatt nő a műtrágya ára

A szankciós energia-áremelkedés miatt kialakult műtrágya helyzet megoldására ma bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon hoznának enyhülést, márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szüksége. Nagy István agrárminiszter hétfőn arról beszélt, a válsághelyzetet a háború és az arra válaszul adott elhibázott válaszok okozzák.

Az ócska brüsszeli szankciók miatt nő a műtrágya ára
Istállótrágya gépi terítése egy Balaton-felvidéki község határában (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte hétfőn Brüsszelben Nagy István. A magyar agrártárca vezetője az uniós kollégáival tartott ülésén hangsúlyozta, a szankciós energia-áremelkedés miatt kialakult műtrágya helyzet megoldására bemutatott EU-s javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást. Márpedig a gazdáknak azonnali segítségére van szüksége – fogalmazott.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 21-i ülésén mutatta be az Európai Bizottság a műtrágyák elérhetőségére és megfizethetőségére vonatkozó közleményét. A találkozón a hazánkat képviselő Nagy István agrárminiszter elmondta, a a javaslat nem több, mint a már rendelkezésre álló eszközök és eddig megtett intézkedések összefoglalása. A szerves trágyák előtérbe helyezése és a fenntartható ammóniára való áttérés támogatása kétségkívül jó és hasznos ötletek, azonban rövidtávon nem kínálnak megoldást az energiaárak emelkedése miatti helyzet kezelésére.

Nagy István az eseményen aláhúzta, a válsághelyzetet a háború és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók okozzák. Ez teljesen mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem lehet kizárólag a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaira támaszkodni. A magyar fél ezért elengedhetetlennek tartja a KAP-on kívüli friss uniós források bevonását a gazdák azonnali támogatására.

A tárcavezető hozzátette, a legjobb megoldás az azonnali tűzszünet és a béke lenne – ez ugyanis stabilizálná az  energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az -ellátást és az ételek megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Kapcsolódó írásaink