Külföld

Róma kitart a migrációs politika szigorítása mellett

A jelenlegi migrációs helyzet Olaszország számára tarthatatlanná vált

Az illegális bevándorlást meg kell állítani Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerint, aki az Il Giornale című napilapnak adott interjúban pénteken úgy vélte, nem Rómának kell enyhíteni, hanem az Európai Uniónak kell cselekedni. Antonio Tajani külügyminiszter szerint az EU-nak százmilliárd eurót kell szánnia a migrációs stratégiára.

Róma kitart a migrációs politika szigorítása mellett
Kanada migránsokkal pótolná a hiányzó munkaerőt
Fotó: Yassine Gaidi / Anadolu Agency via AFP

A belügyi tárca vezetője szerint a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány nem módosítja elképzelését, és kitart a „kemény” migrációs politika mellett.

Matteo Piantedosi úgy vélte, az illegális bevándorlást le kell állítani, mivel a lakosság körében erősödik a biztonságérzet hiánya, kizárólag az embercsempészeket gazdagítja, megfosztja méltóságuktól az embereket és veszélynek teszi ki őket a tengeri átkeléskor, táplálja a bűnözést, a városok züllését.

Hangsúlyozta, a jelenlegi migrációs helyzet Olaszország számára tarthatatlanná vált, az év eleje óta több mint 93 ezren érkeztek a partokra, csaknem hatvan százalékkal többen mint a tavalyi év ugyanazon időszakában.

A kevesebb mint három hete felállt kormány belügyminisztere a G7-csoport belügyminiszteri találkozója után nyilatkozott, ahol többek között német kollegájával, Nancy Fraeserrel egyeztetett. Matteo Piantedosi cáfolta azt a sajtóállítást, miszerint Róma Berlinnel igyekszik szövetkezni, miután Párizzsal diplomáciai feszültségbe keveredett az Ocean Viking megtagadott kikötése miatt.

A római tárcavezető az Európai Unió cselekvését sürgette.

Ugyanakkor elismerte, hogy az EU részéről pozitív visszajelzéseket tapasztal, és hozzátette, hogy a következő uniós találkozókon jelentős előrelépéseket vár a közös európai migrációs politika terén.

Matteo Piantedosi az olasz kormánynak az EU számára készülő tervezetét ismertette, melynek elsőrendű célja az illegális migráció leállítása, valamint a határok védelme. A kiinduló és tranzitállamokkal való megállapodások erősítését szorgalmazza, és ezzel egy időben humanitárius folyosók kialakítását is a legális bevándorlás biztosítására.

Piantedosi megismételte, hogy a Földközi-tengeren tevékeny civil szervezetek hajói nem dolgozhatnak szabályok nélkül, az államoktól teljesen független feltételekkel.

A négy tengeri állam Ciprus, Málta, Görögország és Olaszország belügyminisztere november 12-i levelére hivatkozott, amely „elégtelennek” nevezte az EU migrációs politikáját.

A belügyminiszter az emberkereskedő szervezetekkel szembeni fellépés szigorítására is utalt, emlékeztetve, hogy év eleje óta az olasz hatóságok 349 emberkereskedőt vettek őrizetbe.

Antonio Tajani külügyminiszter a La Stampának adott interjúban kifejtette, az EU-nak minél gyorsabban szabályokat kell felállítania, amelyek a bevándorlást az európai határok védelmével ötvözik.

„Nem arról van szó, hogy Németországnak ezer, Belgiumnak kétszáz, Ciprusnak ötven embert kell befogadnia, stratégiai kérdésről van szó” – jelentette ki Tajani. Úgy vélte, erre az uniónak 100 milliárd eurót kell szánnia.

Hozzátette, nem szabad szem elől téveszteni a szélesebb geopolitikai távlatot, vagyis a stabilitás biztosítását a Balkánon és Afrikában, amelyben Olaszország főszerepet kíván vállalni.

Kapcsolódó írásaink