Belföld

Szemproblémára is utalhat a szürkületi vakság

Sokaknak okoz gondot a szürkület. Az, hogy ilyenkor mennyire jó vagy rossz a látásunk, sok mindent elárul rólunk.

Szemproblémára is utalhat a szürkületi vakság
Lenyugvó nap az autópályán (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az emberi látás napjainkban gyengébb éjszaka, mint vadászó-gyűjtögető őseinké volt - mondta az Origónak pénteken Cserháti Zoltán. A Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa aláhúzta, az éjszakai vakság (nyctalopia) gyenge fényviszonyok melletti csökkent látást jelent, ezáltal félelem és szorongás forrása lehet az érintettek számára.

Mint a cikkben olvasható, ahhoz, hogy jól tudjunk tájékozódni éjszaka vagy gyenge fényviszonyok között, a szemünknek alkalmazkodnia kell az aktuális körülményekhez. A retina a szem hátsó részén található fényérzékeny szövet, amely tartalmazza az összes fotoreceptor sejtet, úgynevezett pálcikákat és csapokat - mondta a szakember. Utóbbiak biztosítják a színlátást, lehetővé téve számunkra, hogy nappal és erős fényben is lássunk.

Ehhez képest a pálcikák az árnyékokat és a fényeket ismerik fel, vagyis a fekete-fehér érzékelést teszik lehetővé, azt, hogy sötétben is tájékozódhassunk. Emiatt lehetséges, hogy éjszakai látásunk teljesen vagy többnyire fekete-fehér. A csapok működéséhez erős fényre van szükség, míg a pálcikák esetében félhomály is elégséges. Csökkent éjszakai látás vagy teljes éjszakai vakság akkor fordulhat elő, amikor a pálcikák működése megromlik - magyarázta az Origónak Dr. Cserháti Zoltán. A cikkben a szakorvos természetesen részletesen kifejti a legtöbb lehetséges variációt illetve azok okait.

Cserháti Zoltán legfontosabb tanácsa egyébként arra vonatkozik, hogy senki ne kockáztassa saját és a közúti közlekedők testi épségét esti vezetéssel, ha az éjszakai látása bizonytalanná válik. Hozzátette, aki efféle tüneteket tapasztal magán, azonnal keressen fel egy szemészt a panaszokkal.

Kapcsolódó írásaink