Belföld

Idén tíz éve, hogy hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye

Tíz éves Magyarország Alaptörvénye. Az évfordulóra készült és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ma bemutatott 10 éves az Alaptörvény című tanulmánykötetben Orbán Viktor ünnepi köszöntője, Kövér László, Varga Judit és Trócsányi László előadásai mellett a hazai jogtudomány számos jeles képviselőjének, így Stumpf Istvánnak, Varga Zs. Andrásnak és Koltay Andrásnak az írásai is olvashatók – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán pénteken.

Idén tíz éve, hogy hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye
A 10 éves évfordulóra készült tanulmánykötetet ma mutatták be
Fotó: Facebook / Orbán Balázs

Orbán Balázs kifejtette, hogy a kötetben megjelent tanulmányában az Alaptörvény által megteremtett, sokszor éles közéleti vitákat kiváltó új minőséget járta körbe, amely abban rejlik, hogy a magyar alkotmányosság, az identitás és az azokat közvetítő értékek az Alaptörvény szerves részét képezik. Így például fontos a történelem szerepe, a család és a nemzet jelentőségének hangsúlyozása, valamint a konkrét közpolitikák alapját képező általános elvek: a munka támogatása, a gyermekek és a családok védelme.

Mindez sajátos jelleget kölcsönöz alkotmányos rendünknek, mert miközben eleget tesz a modern elvárásoknak, ezeket az elveket és értékeket szintézisbe hozza történelmi és nemzeti hagyományainkkal. A bizonytalanság, a háborúk és a népvándorlások korában ez az értéktelítettség megerősít minket abban, hogy hol a helyünk a világban. Ezt fejezi ki az Alaptörvény immár 10. éve – mutatott rá Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink