Belföld

Áder János és Herczegh Anita a Szent Márton-díj idei kitüntetettjei

Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány alapítói kapták pénteken a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok általa alapított Szent Márton-díjat.

Áder János és Herczegh Anita a Szent Márton-díj idei kitüntetettjei
Áder János volt köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány alapítói átveszik a Szent Márton-díjat Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától (j2) és Haál Gábortól, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatójától (j) a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-bazilikájában. Balról Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A 2001-ben alapított díjat olyan embereknek adományozzák Szent Márton napja alkalmából, akik az előző évben, években hozzájárultak a nemzeti örökség, a kulturális értékek, továbbá a megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, valamint kihasználják és egyben megőrzik a Pannon-térség egyedülálló adottságait.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát ünnepi beszédében kiemelte, hogy Szent Márton lelkületét kell eltanulni, „az emberre, a másikra figyelő lelkületét”.

Ezt a lelkületet a mindennapos találkozásokban lehet megtalálni – mondta, hozzátéve, hogy a találkozás nem más, mint amikor megnyílsz minden előtt, ami körülvesz, „olyanképpen, hogy teljes lényeddel befogadd és éljed meg a találkozást”.

A főapát hangsúlyozta azt is, hogy Szent Márton emléke eleven, élete és tettei gondolkodásra, cselekvésre, alkotásra ösztönöznek.

Hozzátette: „Szükségünk van Márton szókimondására, bátorságára, tántoríthatatlan küzdelmére az emberért, a szeretetért, a tisztulásért, a tiszta megoldásokért.”

Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója a laudációban felidézte, hogy Áder János és hitvese, Herczegh Anita 2021 áprilisában hozták létre a Regőczi Alapítványt, amelynek küldetése, hogy a koronavírus-járvány következtében több mint kilencszáz árván vagy félárván maradt gyermeket a felnőttkor eléréséig támogassa és segítse.

Azt mondta: megértették, hogy „az Úr nekik hagyta meg a tragikus világjárvány árváit és félárváit, anyagi kilátástalanságba és jogi tanácstalanságba került családjait. Mindezzel példát adnak közösségeinknek, hogy Szent Márton-i éber tekintettel keressük azokat, akiket senki nem vesz észre, akiken senki sem könyörül”.

Áder János felesége nevében is megköszönte a díjat.

A volt köztársasági elnök elmondta, hogy az alapítvány létrehozása a „legtermészetesebb elhatározás” volt, abból a késztetésből született, hogy tenni kell valamit és mindenki tegye meg azt, amit megtehet.

Háláját fejezte ki azért, hogy az alapítvány megkezdhette munkáját és azért is, hogy mennyi támogatást kaptak eddig.  A díj megtiszteltetés, és további munkára ösztönöz – zárta beszédét Áder János.

Kapcsolódó írásaink