Belföld

Újabb unokázós csaló rendőrkézen

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Szombathelyi Ügyészség azzal a férfival szemben, aki a vád szerint egy külföldről irányított bűnszervezet tagjaként pénzt és ékszereket csalt ki idős emberektől – közölte csütörtökön a Vas Megyei Főügyészség.

Újabb unokázós csaló rendőrkézen
Képünk illlusztráció
Fotó: Pixabay

A vádirat szerint a bűnszervezet külföldön tartózkodó – azóta már szintén letartóztatásban lévő és kiadatásra váró – tagjai magukat a sértettek lányának, fiának kiadva hívtak fel négy idős szombathelyi embert azzal, hogy gyerekeik balesetet okoztak, ami miatt nagy összegű kártérítést kell fizetniük.

A csalók módszeréhez tartozott, hogy a beszélgetés során a hívó fél átadta a telefont a társának, aki rendőrként, mentősként bemutatkozva megerősítette a bűntársa által elmondottakat – tartalmazza az ügyészség közleménye.

Hozzáfűzték: az elkövetők „kárrendezés” címén 3 millió forint és 4,5 millió forint közötti összegeket kértek az idős emberektől, akik összesen több mint 9 millió forintot, illetve ékszereket adtak át a vádlottnak, akinek futárként az volt a feladata, hogy átvegye a megtévesztett sértettektől a pénzt és az értékeket, és annak nagyobb részét külföldre juttassa.

A közlemény szerint az ügyészség a vádemelés során végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől való eltiltás és vagyonelkobzás kiszabását indítványozta az ügyben első fokon eljáró Szombathelyi Járásbíróságon.

Habár a rendőrség számtalan ilyen esetet derít fel, az úgynevezett unokázós csalások még mind a mai napig komoly problémát jelentenek az idős lakosság körében. Ennek okán a rendőrség már számtalan tájékoztatókampányt kezdett, amelyben igyekeztek felhívni az idős lakosok figyelmét a problémára. Az ilyen esetekben a bűnözők általában egy családtagra, illetve valamilyen vészhelyzetre hivatkozva próbálnak kicsikarni pénzt az idős emberekből. Az esetek megelőzése kapcsán a rendőrség korábban a Police.hu oldalon tette közzé nyolc pontból álló listáját, ami mindenkinek segít, hogy ne váljon hasonló csalás áldozatává. 

A rendőrség 8 tanácsa, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

 • Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e:
  • Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
 • Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!
  • se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
 • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
  • „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
 • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
 • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
 • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
 • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
 • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

Kapcsolódó írásaink