Belföld

Horn Gábor és az SZDSZ-es „politechnikum”

Horn Gábor és barátai, kollégái 12 évvel az SZDSZ bukása után is sorra kötik az üzleteket a baloldali pártokkal, önkormányzatokkal. Az Adatradar beszámolójából egy liberális hálózat sejlik fel.

Horn Gábor és az SZDSZ-es „politechnikum”
Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára
Fotó: MH

Számos szerződést kötött baloldali pártokkal és önkormányzatokkal Horn Gábor és köre – közölte honlapján az Adatradar. A közérdekű adatigénylések portáljának feltűnt, hogy a volt SZDSZ-es politikus alapítványa által fenntartott Republikon Intézet Kft. és a Weber und Mill Kft. gyakran egy időben és ugyanannak a megbízónak dolgozik.

Ez azért érdekes, mert a Weber und Millt 2011. január 24-től 2019.szeptember 1-ig Horn barátja, Hann Péter vezette. A társaság a 2014-es országgyűlési választások idején hívta fel magára a figyelmet egy botrányosra sikeredett, kampányvideóval, amit a szocialisták megrendelésére készített. A Horn Gábor-féle Republikon ugyanakkor tanácsokkal és elemzésekkel segítette Mesterházy Attiláékat. „Kevés szakpolitika, erős negatív kampány – stadion helyett kórház”, így foglalta össze Horn a győztes stratégiát, s ez a hozzáállás köszönt vissza a „Magyarország ma” című videóban.

A két társaság közel egy időben tűnt fel a Párbeszédnél is. Az elérhető adatok alapján 2019. január 1-vel írta alá Szabó Tímea a Republikon és február 1-vel a Weber und Mill megbízását. Az előbbitől kutatásokat és elemzéseket rendelt, az utóbbit pedig social marketinges feladatokkal és tanácsadással bízta meg. Mindkét szerződés az év október 31-én vesztette hatályát – írta az Adatradar.

A Hannt ezután Dominikné Nagy Szilvia váltotta a Weber und Mill élén, az korábbi ügyvezető pedig a Republikon igazgatója lett. A cégek továbbra is együtt mozogtak: 2020. március 1-től május 31-ig a zuglói önkormányzat, június 15-töl december 31-ig pedig a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. (ZIM) foglalkoztatta a Weber und Millt. Az intézetet ugyanabban az éveben, az április 1-je és május 31-e közötti időszakra szintén a szocialista Horváth Csaba szerződtette, majd ezt követően a ZIM.

A Párbeszéd frakciója 2019. december 1-vel ismét megbízta mindkét céget, s tavaly szilveszterig bizonyosan el is látta őket megrendelésekkel. Erzsébetvárosban is együtt tűntek fel: 2021 májusától áll Niedermüller Péter szolgálatában a Weber und Mill, és ugyancsak 2021-ben a Republikon is kapott egy megbízást a VII. kerülettől, melynek polgármestere, Niedermüller Péter Horn Gábor apósa. További érdekesség, hogy a társaságok ugyanarra a címre vannak bejegyezve (1026 Budapest, Harangvirág utca 7.).

Ami Dominikné Nagy Szilviát illeti, az Adatradar kiderítette, hogy 1995-ben lett a Soros Alapítvány munkatársa, a közoktatási programban dolgozott asszisztensként. A projektet felügyelő kuratórium ügyvezető alelnöke akkoriban Horn Gábor volt, és később Hann Péter is részt vett a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik oktatás-fejlesztési programjában. Dominikné később a Horn Gábor és Hann Péter nevével fémjelzett Közgazdasági Politechnikum évkönyvében is feltűnik, mint a szülői és az iskolatanács tagja.

A portál – az Átlátszóra hivatkozva – felidézte, hogy 2015-ben 213 millió forintot kapott a Horn Gábor vezette Budapesti Politechnikum Alapítvány egy olyan program létrehozására, amelyben fiatalok vállalkozóvá válását segítették a Dél-Alföldön. Az alapítvány a megvalósításra közbeszerzést írt ki, amin az Önkonet Kft. (72,4 millió forint), a Limerence-Trust Kft. (23,8 millió forint) és a Weber und Mill Kft. (15,2 millió forint) nyertek. Az Önkonet ügyvezetője Petrus László, Horn egykori kabinetfőnöke, aki Dominiknéhoz hasonlóan Hann Pétert váltotta korábban. 

Király Dávid pedig a Republikon Intézet Budapest Műhelyének vezetője; 2016 óta van a cégnél. 2021. március 16-tól viszont, Murányi Marcell halálát követően, őt ültették ZIM élére, s mint kommunikációs referens, kapcsolattartóként szerepel az önkormányzat és a Republikon Intézet az évi szerződésében.

Kapcsolódó írásaink

Horn Gábor balesete a Bige-birtoknál

ĀBüntetőeljárás hatálya alatt álló, Gyurcsány idejében milliárdossá lett oligarcha finanszírozza a baloldali pártok számára készített nagy mintás közvélemény-kutatást