Belföld

Horn Gábor balesete a Bige-birtoknál

Büntetőeljárás hatálya alatt álló, Gyurcsány idejében milliárdossá lett oligarcha finanszírozza a baloldali pártok számára készített nagy mintás közvélemény-kutatást

Egy sajnálatos autóbaleset okán derült fény arra, hogy Horn Gábor, a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, az SZDSZ volt kampányfőnöke, jelenleg a közvélemény-kutatással is foglalkozó Republicon Intézet vezetője a vád alá helyezett, házi őrizetben lévő Bige László nagyvállalkozónál tett látogatást. Ennek háttere, hogy a Gyurcsány-kormány idején milliárdossá lett oligarcha a baloldal kampányának támogatója lett.

Horn Gábor balesete a Bige-birtoknál
Horn Gábor (balra) azt követően szenvedett autóbalesetet, hogy a Gyurcsány-kormány idején meggazdagodó Bige László nyíregyházi birtokán járt
Fotó: Vadhajtasok.hu

„Ez kemény…Ez kemény csapat” – szólt oda Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal koa­líciós egyeztetésért felelős szabad demokrata államtitkára Kóka János pártelnöknek 2008. március 9-én az SZDSZ eredményváró sátra előtt, reagálva arra, miként is értelmezte a szociális népszavazás eredményét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az államtitkár – aki egyúttal az SZDSZ kampányfőnöke is volt – egyértelmű szavakkal utalt arra, hogy a választók a vizitdíj, a kórházi napidíj, illetve a tandíj eltörlésével leváltották Gyurcsány Ferencet. „Feri, nem azt mondták. Azt mondták, hogy menj a pi...ba. Valljuk meg…” – tette hozzá Horn. Erre még Kóka János, a Gyurcsány-kormány korábbi államtitkára is egyetértően vigyorgott párttársa megállapításán Hír Tv rejtett kamerával rögzített felvétele alapján.

Gyurcsány a népszavazási eredmények ismeretében rögtönzött beszédében a bukást a következőképpen magyarázta: „Nyilván vannak olyanok, akik erre a nagyon konkrét kérdésre mondtak nemet. Azt mondták, hogy »ha nem muszáj fizetni háromszáz forintot, akkor én inkább nem fizetnék háromszáz forintot«.” Erre reflektált aztán Horn Gábor a már szállóigévé rögzült kommentjével, ami nem sokkal ezután az MSZP–SZDSZ-koalíció felbomlásához, majd egy évre rá a Gyurcsány-kormány bukásához vezetett.

Horn ezután távozott a politikából, ma már a politikai elemzéseket és közvélemény-kutatásokat végző – magukat a pártpolitikától független liberális műhelynek nevező – Republikon Intézetet vezeti. Ám a nyíregyházi látogatásból úgy tűnik, az egykori SZDSZ-es államtitkártól ma már nem áll távol a bukott miniszterelnök és a korábban az SZDSZ által nácinak tartott Jobbik szivárványkoalí­ció­jának támogatása.

Erre utal, hogy a Vadhajtások.hu hírportálnak elküldött fotók szerint Horn Gábor Nyíregyházán a házi őrizetben lévő, a Gyurcsány-kormány idején az ország egyik leggazdagabb vállalkozójává váló Bige László birtokán járt, és onnan távozóban egy Audi Q7-es gépjárművet vezetve autóbalesetet szenvedett.

A vádirat alapján börtönbüntetéssel fenyegetett Bigét sajtóhírek szerint azért kereste fel, mert a baloldali kommunikáció szerint a nagyvállalkozó rendelte meg és finanszírozta több tízmillió forint értékben azt az ötezres mintán végzett közvélemény-kutatást, amely az ellenzéket kívánja helyzetbe hozni a 2022-es országgyűlési választáson.

Bige László a Telexnek nyilatkozva azt mondta, nem akar beszállni a politikába, nem egyeztetett erről a pártokkal, de úgyis „mindenki rám fogja fogni” – mentegetőzött. A hatpárti szivárványkoalíció segítése sokkal inkább azzal magyarázható, hogy az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért az oligarchára, ám ez baloldali értelmezésben koncepciós ügyet szokott jelenteni.

A vád szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó százharmincötmillió forintot csorgatott vissza Bigének.

Kapcsolódó írásaink