Belföld

Az ukrajnai háborúval az Egyesült Államok és Oroszország is jól jár

A magyarok többsége szerint mind az Egyesült Államok (75 százalék), mind pedig Oroszország (60 százalék) hasznot húz az Ukrajnában zajló háborúból – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A számok alapján tehát a megkérdezettek  pártállástól függetlenül egyetértettek benne, hogy mind két ország nyer a háborún. 

Az ukrajnai háborúval az Egyesült Államok és Oroszország is jól jár
Ukrán tűzoltók dolgoznak egy lerombolt épületen egy dróntámadás után Kijevben
Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciós politika egyértelműen a szakadék szélére sodorta Európát.  A Nézőpont Intézet ezért legújabb kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a magyarok szerint az elhúzódó háborún és a szankciós politikán ki nyerészkedi a legtöbbet. 

A megkérdezett tíz magyar választóból hat (60 százalék) szerint Oroszország hasznot húz a háborúból, s csak három (29 százalék) állítja, hogy nem profitál belőle. Az Egyesült Államok kapcsán, a magyarok háromnegyede (75 százalék) vélekedik úgy, hogy profitál az ukrajnai konfliktusból, s mindössze 15 százalék szerint nem előnyökhöz a háború számára.

Az eredmény kapcsán a Nézőpont Intézet kiemelte, pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye a két ország háborús haszonszerzéséről. Oroszország a kormánypárti szavazók 63 százaléka szerint jár jól a háborúval, míg a kormánnyal szemben kritikus szavazók  57 százaléka ugyanígy vélekedik. Az Egyesült Államok a kormánypártiak 83 százaléka szerint húz hasznot a háborúból, tíz kormányellenes szavazóból hat (61 százalék) szintén ezt az álláspontot osztja.

A magyarok többsége szerint tehát a két nagyhatalom egyértelműen hasznot húz a háborúból. 

Kapcsolódó írásaink