Gazdaság

A magyarok nagy többsége helyesli, hogy az oroszoktól veszünk gázt

Az ukrán-orosz háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A közvélemény-kutatás szerint még a baloldali szavazók körében is több mint kétharmados (68 százalék) támogatottsággal bír, hogy Magyarország továbbra is gázt vásárol Oroszországtól.

A magyarok nagy többsége helyesli, hogy az oroszoktól veszünk gázt
Még a baloldali pártok szavazói közül is tízből heten nyilatkoztak úgy, hogy a háború ellenére is támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal
Fotó: MH

Az ukrán-orosz háború következményeként napirendre került az Oroszországgal való gázkereskedelem újragondolása. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában arra kereste a választ, hogy a magyarok inkább helyesnek, vagy inkább helytelennek tartják, hogy Magyarország továbbra is orosz gázt vásárol. Az eredmények alapján a politikailag aktív magyarok többsége üdvösnek tartja e téren az Oroszországgal való kereskedelmet.

A válaszadók jelentős többsége szerint helyes, hogy Oroszországtól vásárolunk gázt
A válaszadók jelentős többsége szerint helyes, hogy Oroszországtól vásárolunk gázt
Fotó: Nézőpont Intézet

Az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) szerint helyes Oroszországtól gázt vásárolni, s csak minden tizedik választó szerint helytelen. Amennyiben a politikai szimpátia szerinti bontást vizsgáljuk, kiderül, hogy még a baloldali szavazók között is tízből heten (68 százalék), a háború ellenére is, támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal, és mindössze 15 százalékuk nem helyesli. A kormánypártok szavazói közül tízből kilencen (88 százalék) támogatják az orosz gáz importját, s mindössze minden huszadik (5 százalék) ellenzi.

Kapcsolódó írásaink