Belföld

Nézőpont Intézet: Visszaerősödött a Fidesz

A nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, 9 százalékpontra emelve támogatottságát, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.

Nézőpont Intézet: Visszaerősödött a Fidesz
Öt százalékkal erősödött a kormánypárt
Fotó: Facebook

A Nézőpont Intézet nyár végén készített, szeptember elején publikált országos közvélemény-kutatása még a kormánypárt hét százalékpontos gyengülését, illetve a baloldal összesített támogatottságának csökkenését mutatta. Az elmúlt csaknem két hónapban a Fidesz támogatottságának csökkenése megállt, sőt a kormánypárt vissza tudta szerezni egykori szavazóinak jelentős részét. Az október 17. és 19. között készült kutatás alapján a Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent.

n
A Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent
Fotó: Nézőpont Intézet

A kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. Szintén a magyarázó okok közé tartozik az, hogy a nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás a társadalomak csak kevesebb mint negyedét (24 százalék) érintette jelentős mértékben, míg a magyarok kétharmadának (67 százalék) rezsiköltségei csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem változtak.

Az elmúlt hetekben a kormányellenes oldalon csak a Demokratikus Koalíció (9 százalék) tudott növekedni. A felhajtóerőt vélhetően az árnyékkormány megalakítása adja, vagy legalábbis az, hogy a párt cselekvőképességet mutat. Míg korábban három másik párt is a bejutási küszöb feletti népszerűséggel bírt, mostanra a Mi Hazánk 4, a Momentum és az MKKP támogatottsága pedig 3 százalékra csökkent. A Jobbik (2 százalék), az MSZP (2 százalék) és az LMP (1 százalék) viszont már régóta küszöb alatti támogatottsággal rendelkeznek, a Párbeszédnek (0 százalék) pedig gyakorlatilag nem létezik kimutatható választói közössége. Új szereplő az ellenzéki pártok hosszú sorában Jakab Péter mozgalma, a Nép Pártján, amely októberben először elérte az 1 százalékos támogatottsági szintet.

Továbbra is magas azok aránya, akikről kormánykritikusságuk kiderül, de a jelenlegi baloldali pártok közül nem tudnak választani. Ők alkotják a választók egyötödét (20 százalék).

Kapcsolódó írásaink