Belföld

Kormányinfó: Nekünk fájnak a szankciók, nem Moszkvának – Cikkünk frissül

Európában elsőként, a nemzeti konzultáción mondhatják el véleményüket az emberek a büntető intézkedésekről

Döntött a kormány: hosszabb lesz a téli szünet, ugyanebben az időben igazgatási szünet is lesz – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint az Oroszország ellen kivetett szankciókkal csak Moszkva és Washington jár jól. Ideje, hogy a magyar emberek egy konzultáció keretében elmondják ezekről a véleményüket. Négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodik a kormány.

Kormányinfó: Nekünk fájnak a szankciók, nem Moszkvának – Cikkünk frissül
Gulyás Gergely beszél a kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Nemzeti konzultációt indít a kormány az uniós szankciókról – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal magyarázta, hogy ugrásszerűen növekedtek az energiaárak Európában. Magyarország szerinte a legnagyobb támogatási programot biztosítja a lakosságnak, nekik a rezsicsökkentést is fenntartja az átlagfogyasztásig. A tárcavezető megismételte, hogy az Európai Unió nem ezt ígérte, és ráerőltette a szankciókat a tagállamokra. Ehhez képest a nyár óta eltelt négy hónap – közölte, ami szerinte azt jelzi, hogy a szankciók nem hozták közelebb a háború végét, sőt, szerinte Oroszország még jól is járt velük. Ha morális alapon állunk, morális alapon se fogadható el, hogy olyan döntéseket hozunk, amelyek Oroszországot hozzák jobb helyzetbe – tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerint európai lapokban is komoly viták folynak a szankciókról. Szerinte a szankciók az európai versenyképességet is rontják, amiből Amerika profitál.

A miniszter bejelentette: az őszi szünet rovására hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Azért döntött így a kormány, mert így akar spórolni az energiával. Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. A munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az önkormányzatok energiabeszerzési nehézségeit áttekintve a kormány úgy döntött, Balla György fideszes képviselőt miniszteri biztossá nevezik ki, ő fogja koordinálni a tárgyalásokat az önkormányzatokkal, egyeztetni arról, milyen segítség kellhet a következő évben az önkormányzatoknak ahhoz, hogy áramot és gázt tudjanak venni.

A miniszter szerint a baloldali politikusok mostani vitái csak arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet arról a botrányról, hogy kiderült, külföldről kapnak támogatást. Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére egyetértett azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a főnök a baloldalon, ő dönti el, ki legyen a főpolgármester-jelölt, bár – tette hozzá – Gyurcsány ritkán mond igazat.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, a dollár erősödése van a forint gyengülése mögött. Jelentős kilengések voltak a forint árfolyama körül, de a kormány úgy látja, gazdasági okai ezeknek a mozgásoknak nincsenek, a magyar költségvetés stabil, a hiány tartható.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megismételte, hogy a minisztériumokban 18 fok van. Ugyanakkor négynapos munkahétben és négynapos tanítási hétben nem gondolkodnak az energiaválság miatt, hiszen a koronavírus-járvány okozta válság is alaposan szétzilálta a közösségeket, ezért fontos, hogy most normális menetben lehessen munkahelyre és iskolába járni.

„Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak” – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint a jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is. Gulyás Gergely szerint a tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a pedagógusok pedig az országgal, ezért vesznek részt kevesebben a tiltakozásokban.

Ennek kapcsán beszélt arról, hogy az ellenzék nem független, indokolt a „dollárbaloldal” elnevezés. Akik adtak pénzt az ellenzéknek, azok kérnek is érte valamit cserébe. Egyértelműen jogellenes cselekedet volt a miniszter szerint, hogy Márki-Zay Péterék külföldről kaptak pénzt a kampányuk finanszírozására.

A Magyar Hírlap kérdésére a miniszter megerősítette, hogy ársapkák nélkül az infláció magasabb lenne, ezért sem szabad felelőtlenül, a baloldal akarata szerint hozzájuk nyúlni. Kollégánk arra is rákérdezett, konzultáció ügyében vajon követni fognak-e bennünket az európai országok. Gulyás Gergely szerint biztosan minket fognak követni és másolni, de ezt biztosan le is fogják tagadni. Végezetül arra a kérdésre, miszerint a szlovák bejelentés a csődközeli állapotól mennyiben érint bennünket, a tárcavezető úgy felelt: egy hasonló német bejelentés jobban fájna nekünk. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a szlovák helyzet intő jel az energiaválságra. Hozzátette: itt az ideje, hogy Szlovákia is fellépjen a szankciók ellen.

Kapcsolódó írásaink