Belföld

Magyarország cselekvőképes, a kormány sínen tartja az országot

Csák János kulturális és innovációs miniszter Budapesten a Pesterzsébeti Polgári Esték keretében mondott beszédet

A miniszter felidézte: 2010-ben mély gödörben volt az ország, aztán 2014-től jól megindult, de most hirtelen minden veszélybe került a szankciók, energiaárak miatt. Tavaly 7 milliárd euróba került Magyarországnak az energia – olaj, gáz és áram –, idén 17 milliárdba. Ez a 10 milliárd eurós többlet, több mint a teljes évi szja-bevétel.

Magyarország cselekvőképes, a kormány sínen tartja az országot
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a Pesterzsébeti Polgári Esték rendezvényen az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán 2022. november 8-án
Fotó: MTI/Mónus Márton

Jövőre ez a háború véget kell hogy érjen valahogy, de addig is biztosítani kell a hazai stabilitást. Az uniós tárgyalások nagyon jól haladnak, lesz megállapodás és pénz. De egy felelős kormánynak vannak alternatív megoldásai. Magyarország mindenfelé erős külpolitikai kapcsolatokkal rendelkezik, tud egyensúlyozni a nagy országok között. Ha nem tudunk megegyezni Brüsszellel, akkor is megvan a hátterünk – mutatott rá Csák János.

Hozzátette: a magyar gazdaság állapota kiváló, évek óta az uniós átlag kétszeresével növekszik. Sok európai gazdaság zsugorodni fog jövőre, de a magyar képes lesz növekedni, mert a kormány segíti a kkv-ket.

A magyarság három erős lelki oszlopa az identitás, az, hogy képes megszabni a saját útját, és hogy cselekvőképes. Nagyon jó a csillagállás Magyarország felett, tudjuk, kik vagyunk, képesek vagyunk a sorsunk felett rendelkezni, és cselekvőképesek vagyunk – hangoztatta Csák János.

A saját tárcájáról szólva úgy fogalmazott: érdekes minisztériumot rakott össze a miniszterelnök. Benne van a kultúra, a családügy, az innováció, a tudománypolitika, a vállalkozásfejlesztés és a szakképzés. A kormány szinte minden intézkedését vissza lehet vezetni a családok és a kultúra erősítésére. Brüsszelben viszont alá akarják ásni azokat a dolgokat, amelyekben hiszünk – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: elemi érdek, hogy az iskolák működjenek. Ha lesz megegyezés az EU-val, akkor lesz pedagógusbér-emelés. Felháborító, hogy a baloldal megpróbálja a polgári oldalt tanárellenesnek beállítani. Feltehetően azért, mert látja, hogy lesz megegyezés az EU-val, és akkor a tanárok fizetése 20–25 százalékkal emelkedik.

Újabb kérdésre válaszolva a miniszter elmondta azt is: áthatja az egész kormány munkáját a nyugati civilizáció alapját alkotó keresztény hit. Ez különbözteti meg a másik oldaltól.

Csák János a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás keretében tartott fórumot a Pesterzsébeten.

Kapcsolódó írásaink