Belföld

Századvég: Magyarország nem állhatja a számlát

A Századvég Alapítvány legújabb elemzésében rávilágít, hiába az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár által propagált 21. századi Marshall-segély terve, ezt a magyar társadalom többsége elutasítja.

Századvég: Magyarország nem állhatja a számlát
Ursula Von der Leyen és a magyar társadalom elképzelései ismét nem találkoznak
Fotó: Joe Klamar / AFP

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelent meg nemrég Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár közös cikke, amelyben egy új 21. századi Marshall-tervet vázoltak fel Ukrajna újjáépítésének finanszírozására.

Később az Európai Tanács a május 30–31-i rendkívüli ülésén kijelentette, hogy fontolóra kell venni egy Ukrajna újjáépítését célzó platform létrehozását, amelyben többek között az ukrán kormány, az Európai Unió és annak tagállamai, illetve az Európai Beruházási Bank vennének részt.

Ezek alapján jól látható, hogy Brüsszel körvonalazódó politikája az ukrán újjáépítéshez szükséges összegeket európai uniós forrásokból fedezné. Ez viszont egyúttal azt is jelenti, hogy végső soron a tagállamok fizetnék meg a háború sújtotta ország újjáépítését.

A Századvég ennek kapcsán felmérést végzett, amelynek alapján azonban a magyar társadalom nem támogatja a brüsszeli elképzeléseket. A magyarok 53 százaléka ellenzi, hogy a tagországok fizessék meg Ukrajna újjáépítésének költségeit.

Hasonlóképpen a megkérdezettek 69 százaléka szerint hibás az az elképzelés, miszerint a tagállamok finanszírozzák a háború alatt az ukrán nyugdíjakat és a szociális ellátást, valamint 79 százalék ellenzi, hogy az ukrán fizetéseket uniós pénzekből fedezzék.

Ezen felül fontos hangsúlyozni, hogy az Ukrajnának biztosított katonai jellegű segítségnyújtást továbbra is elutasítottság övezi a magyar lakosság körében. A válaszadók 78 százaléka ellenzi az ukrán haderő európai uniós kiképzését.

A teljes elemzés megtalálható a Századvég Alapítvány honlapján.

Kapcsolódó írásaink