Belföld

Országgyűlés: A baloldalnak továbbra is külföldről diktálnak

A parlament mai ülésén is bőven akadtak szócsaták, miután a baloldal továbbra is Brüsszel szekerét tolja, Kálmán Olgát (DK) rezsiügyben Koncz Zsófia államtitkár, Lukács László Györgyöt (Jobbik) az egészségügy kapcsán pedig Rétvári Bence államtitkár tette helyre a mai napirend előtti felszólalások során.

Országgyűlés: A baloldalnak továbbra is külföldről diktálnak
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 8-án.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke napirend előtti felszólalásában a kormány energiapolitikáját kritizálta, mert a politikus véleménye szerint azok a tettek szintjén nem mutatkoznak meg. Erre hozta példának Toroczkai Paks 2-t, amiből szerinte a kormány miatt nem látható még semmi.

Válaszában Rétvári Bence a belügyminisztérium parlamenti államtitkár hangsúlyozta, az ország csak akkor lehet sikeres, ha saját érdekében hozza meg a döntéseket, így a kormány is ehhez tartja magát, nemcsak szavakban, de tettekben is. Ennek kapcsán Rétvári megjegyezte, az unió és Magyarország közötti konfliktusok is erre vezethetőek vissza, valamint a baloldal is ezért támadja a kormányt.

A baloldalra külön kitérve az államtitkár úgy fogalmazott: „Tudjuk is, hogy miért, hiszen kiderült, őket külföldről finanszírozták, több milliárd forintnak megfelelő dollárt kaptak azért, hogy a külföldi politikát képviseljék Magyarországon és ne a magyar nemzeti érdeket külföldön. Ők külföldről kapják a pénzt, így a külföldi nótát visszhangozzák Magyarországon.”

Rétvári mindazonáltal kiemelte, nincs még egy olyan ország, ahol arányosan 181 ezer forintot tud adni a rezsiköltségek kigazdálkodásához a kormány. Az más kérdés az államtitkár szerint, hogy a szankciókkal Európa magát sodorta nagyon-nagyon nehéz helyzetbe.

A baloldalról meg is érkezett a DK képviselője, Kálmán Olga, aki napirend előtti felszólalásában a rezsicsökkentés miatt aggódott. A Gyurcsány-párt politikusa szerint nem a szankciókra és a háborúra kellene mutogatni, hanem segíteni kellene az embereknek, hogy ki tudják fizetni a megemelkedett rezsit. Erre példának Németországot, illetve saját árnyékkormányának fejlesztését, a rezsimentő alapot hozta.

Válaszában Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: van annak valami bája, hogy pont a baloldal aggódik a rezsiterhek miatt, mikor kormányzásuk alatt kilátástalan helyzetbe sodorták az embereket. Ezek után az államtitkár szerint nem kell bemutatni az embereknek a baloldali válságkezelést.

Az államtitkár azt is kiemelte, nincs még egy olyan kormány az Európai Unióban, aki ekkora segítséget tud adni a lakosoknak, emellett pedig megkérte az ellenzéket, segítse a nemzeti érdek érvényesítését ebben a nehéz helyzetben.

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője az egészségügy helyzetéért aggódott felszólalásában. Lukács furcsállta a belügyminisztérium átalakításait, valamint úgy fogalmazott, véleménye szerint, a Jobbik következetes álláspontjához híven, egy robusztus, erős állami egészségüggyel lehet a magyar egészségügy igazán sikeres.

Lukács emellett hangsúlyozta, hogy az „egy megye, egy kórház” koncepció ahhoz vezet, hogy a kis kórházak folyamatosan ki fognak ürülni, és veszítenek az ellátási képességeikből.

Rétvári Bence válaszában jelezte a képviselő számára, hogy a Jobbikot és a következetességet nem tudja együtt értelmezni, valamint emlékeztette rá Lukácsot, hogy korábban orvosokat szállított külföldre, fél év alatt akár 62-t is.

Az államtitkár azt is megkérdezte a Jobbik politikusától ennek kapcsán, hogy véleménye szerint mennyivel járult ezzel hozzá az egészségügy színvonalasabbá tételéhez. Rétvári mindazonáltal örömét fejezte ki, hogy 2010 óta csökkenő tendenciát mutat a külföldre vándorló orvosok száma.

A vidéki ellátás kapcsán Rétvári kiemelte: azokat a kis kórházakat épp a baloldaltól kell félteni, de van tapasztalatuk a nagy budapesti kórházak bezárásában is. Emellett megjegyezte: Gyurcsány Ferenc ma is kiáll a napi vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése mellett, ami a fizetőssé tett egészségügyről szól.

Felszólalása végén Rétvári Bence jelezte, folytatódik az orvosok béremelése, amihez képest a baloldal a külföldi munkavállalást és a leépítést kínálta.

Kapcsolódó írásaink