Belföld

Minden esély megvan a partnerségi megállapodások aláírására

Magyarországnak minden esélye megvan arra, hogy még ez év végéig megkösse a kohéziós és a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához szükséges partnerségi megállapodásokat az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor szerint 2023-ban 560–561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne Magyarországra a még hivatalos 374–375 forintos árfolyamon számolva.

Minden esély megvan a partnerségi megállapodások aláírására
Navracsics Tibor: Időarányosan jól állunk...
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Időarányosan jól állunk – jelentette ki Navracsics Tibor kedden Siófokon. A területfejlesztési miniszter a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán egyebek mellett arról beszélt, minden esélyünk megvan arra, hogy még ez év végéig megkössük a kohéziós és a helyreállítási alap pénzeinek folyósításához szükséges partnerségi megállapodásokat az Európai Bizottsággal.

Mint a tárcavezető kifejtette, a tervek szerint 2023-ban 560–561 milliárd, 2024-ben 747 milliárd, 2025-ben 1047 milliárd forint érkezne a még hivatalos 374–375 forintos árfolyamon számolva. Emlékeztetett arra is, hogy a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban a társfinanszírozással együtt mintegy tizennégyezer milliárd forint áll a rendelkezésünkre, amelyből tízezer milliárdot a területfejlesztési, négyezer milliárdot pedig a vidékfejlesztési operatív programok tesznek ki.

A helyreállítási alap értéke a támogatással és a hitelkonstrukcióval együtt hatezer milliárd forint – fogalmazott a miniszter. Az ambícióinkat alátámasztja, hogy hazánk hagyományosan a legjobbak között szerepel az uniós források hatékony felhasználása terén, s ez igaz a most lejáró 2014–2020-as pénzügyi kerettervre is. Utóbbinál ugyanis a hetvenegy százalékos EU-s átlaggal szemben Magyarország már most nyolcvanon áll – közölte.

Navracsics Tibor fontosnak nevezte azoknak a térségi központoknak a kiépítését is, amelyek Budapest mellett, a fővárost tehermentesítve az egész ország gazdaság- és területfejlesztése szempontjából pozitív szerepet tölthetnek be. Kitért arra, hogy az elmúlt több mint tíz évben látványosan javult a gyorsforgalmi utak elérhetősége, s ez nagyon fontos, mert a közlekedési infrastruktúra fejlesztése az első lépés egy térség felzárkóztatásához.

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár a találkozón egyebek mellett arról szólt, hogy a koronavírus-járvány is bizonyította, a kormányhivatalok és az önkormányzatok együttműködése nélkülözhetetlen szintje, erőforrása és résztvevője az országos problémákat kezelni képes szervezeteknek.

Neszményi Zsolt, Somogy megye főispánja azt mondta, a megyei kormányhivatal és önkormányzat kétnapos polgármesteri és jegyzői tanácskozásán több mint kétszázan vesznek részt és hallhatnak előadásokat a településeket érintő legfontosabb témákról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom