Belföld

A külügyi bizottság elítélte a munkácsi turulszobor eltávolítását

Az Országgyűlés külügyi bizottsága állásfoglalásban ítélte el hétfőn a munkácsi Turul-szobor eltávolítását, és arra hívta fel az ukrán kormányt, hogy határolódjon el az akciótól.

A külügyi bizottság elítélte a munkácsi turulszobor eltávolítását
A munkácsi turulszobor, amelyet nemrégiben távolítottak el
Fotó: MTI/Friedmann Endre

A testület állásfoglalásában azt írta: megütközéssel értesült a munkácsi Turul-szobor „botrányos körülmények között történt eltávolításáról”.

„A bizottság határozottan elítéli ezt a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére, az egyetemes kulturális örökség rombolására és a magyar–ukrán kapcsolatok megmérgezésére irányuló értelmetlen és barbár akciót” – áll a dokumentumban, amelyben arra hívták fel az ukrán kormányt, hogy egyes helyi hivatalos tényezőkhöz hasonlóan határolódjon el ettől az akciótól.

A testület szerint Ukrajna öt éve, az oktatási törvény 2017. őszi elfogadása óta „folyamatosan és tervszerűen építi le” a kárpátaljai magyarság kulturális, oktatási és anyanyelvhasználati jogait, semmibe véve a nemzeti kisebbségek etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának védelmére vonatkozóan Ukrajna által önként vállalt, nemzetközi egyezményekben és kétoldalú megállapodásokban rögzített kötelezettségeket.

Az állásfoglalásban ezért a testület ismételt aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyar közösség törvényes szervezeteinek rendszeres zaklatása és a demokratikusan megválasztott vezetőik megfélemlítésére irányuló hatósági eljárások miatt.

Az állásfoglalás hangsúlyozza: a külügyi bizottság elkötelezett a Magyarország és Ukrajna közötti együttműködés, párbeszéd és a kölcsönös bizalom erősítése mellett, amelyben a kárpátaljai magyar közösségnek kiemelten fontos szerepe van.

A bizottság ismételten kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épségének sérthetetlensége mellett, átérzi az Oroszország által indított katonai agresszió okozta szenvedés fájdalmát, de hangsúlyozza, hogy a háború nem szolgálhat ürügyül a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítására.

A lépés nem fér össze az EU-tagjelölt országokkal szemben támasztott jogállamisági és demokratikus követelményekkel, melyek tiszteletben tartására Ukrajna a csatlakozási folyamat megkezdésekor is kötelezettséget vállalt – olvasható az állásfoglalásban.

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése szerint október 13-án eltávolították a munkácsi várból a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot, helyére az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub került.

Kapcsolódó írásaink