Külföld

Kárpátalja kormányzója a Turul-szoborról: Az erőfitogtatás nem megoldás

A Turul-szobrot erővel nem lehet visszaállítani – mondta Kárpátalja kormányzója a Kárpátalja.ma szerint, amiről a Mandiner számolt be. Viktor Mikita az ügyben békés kerekasztal-beszélgetést szorgalmaz, amin a kistérség képviselői is részt vesznek.

Kárpátalja kormányzója a Turul-szoborról: Az erőfitogtatás nem megoldás
Viktor Mikita
Fotó: Facebook/TV21 Ungvár

Mint arra a lap emlékeztetett, a napokban azonnali határozattal, minden előzmény nélkül a munkácsi városi tanács elbontatta a vár jól ismert Turul-szobrát, aminek helyére az ukrán címer háromágú szigonyát fogják kihelyezni. Kárpátalja kormányzója megyei és országos sajtó képviselőivel tartott közvetlen találkozót, ennek kapcsán beszélt az ügyről.

„Értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba” – szögezte le ennek kapcsán Mikita. A kormányzó nyomatékosította, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy szerintem is fontos, hogy legyen ukrán címer, de ennek megvalósításához bölcsebben is hozzá lehet állni. Ugyanakkor erővel nem lehet visszaállíttatni a szobrot. Hacsak nem annak érdekében, hogy a lebontást kezdeményező örömére szolgáljunk” – mondta. Mikita szerint az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek.

A régió vezetője leszögezte: Ukrajna egy európai ország, „amely napról napra halad az európai integrálódás felé”.

Kapcsolódó írásaink