Belföld

Jelentést tett Novák Katalinnak a honvédség parancsnoka

A Magyar Honvédség parancsnoka hagyományosan negyedévente tesz jelentést a köztársasági elnöknek, de ezeket a tájékoztatásokat Novák Katalin szándéka szerint immár kéthetente tartják. A sűrítés oka a kialakult háborús helyzet és a balkáni feszültség.

Jelentést tett Novák Katalinnak a honvédség parancsnoka
Ruszin-Szendi Romulusz és Novák Katalin
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka csütörtökön hivatalában fogadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát és Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját. A csaknem egy órán át tartó megbeszélés után Ruszin-Szendi Romulusz a Sándor-palotában újságíróknak elmondta, jelentést tett az államfőnek a honvédség helyzetéről.

Novák Katalin kiemelt figyelmet fordít az ukrajnai háborúra, arra, hogy az milyen hatást gyakorol a polgárok mindennapi életére s miként befolyásolja a hadsereg fejlesztési terveit és kiképzését – mondta Ruszin-Szendi Romulusz. Egyben utalt rá, folyamatosan monitorozzák, mi történik a világban, nemcsak keleten, mivel a Balkán is nagyon fontos hazánknak. Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte, a honvédség dolga, hogy békét, biztonságos környezetet biztosítson lakosságnak, ezért jelen vannak az ország határainál is, és együttműködnek a rendőri erőkkel is.

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalókról szólva emlékeztetett, októberben volt az eskütételük és most fejezték be alapkiképzésüket. Kétharmaduk úgy döntött, a műveleti vonalat részesíti előnyben, a fennmaradó rész pedig tartalékos lesz. Azt gondolom, a kiképzők munkáját és a hadsereg elismertségét ezek a számok hűen tükrözik – jegyezte meg.

Folyamatos a technikai fejlesztés, a szerződések aláírása után ütemezetten érkeznek a lövegek, a közelmúltban bemutatták az első Lynx harcjárművet, de befutnak a Gidrán harcjárművek is és jövőre újabb helikopterek landolnak majd.  Megjegyezte, az állományt is fel kell készíteni az új harceszközöknek a használatára.

Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegéde elmondta, a köztársasági elnök figyelemmel kíséri a világban történő eseményeket. A parancsnok hagyományosan negyedévente tesz jelentést a köztársasági elnöknek, de ezeket a tájékoztatásokat az államfő szándéka szerint immár kéthetente tartják. A sűrítés oka a kialakult háborús helyzet és a balkáni feszültség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom