Belföld

A magyar kormány megbecsüli a honvédelem területén dolgozókat

Szalay-Bobrovniczky: Megkapták megemelt illetményüket a magyar katonák

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya – mondta a honvédelmi miniszter az MTI-nek kedden. 

A magyar kormány megbecsüli a honvédelem területén dolgozókat
Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszteri kinevezése első napja óta azon dolgozik, hogy a katonák megkapják az őket megillető erkölcsi és anyagi elismerést
Fotó: MH/Purger Tamás

Október 4-e a tartalékos honvédek napja – ennek kapcsán volt az M1 aktuális csatorna vendége Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, aki elmondta:  köszönet illeti a tartalékosokat, akik munka mellett vállalják, hogy tesznek a hazáért.
A honvédség parancsnoka elmondta: 2010-ben még mindössze 17 tartalékos volt az országban, mára viszont 11 ezer önkéntes tartalékos van Magyarországon.

Elmondta, a jelentkezőknek egy alapkiképzésen kell átesniük, de – tekintettel arra, hogy ők munka mellett végzik ezt a kiképzést – hosszabb idő áll rendelkezésükre ennek teljesítéséhez. Hozzátette: a tartalékosok akár nemzetközi missziókban – például a Balkánon vagy Irakban – is részt vehetnek.

A tartalékosok valós képességet tudnak felmutatni, valós részét képezik a teljes magyar haderőnek – emelte ki.

„Minőséget követelünk katonáinktól, kimagasló szakmaiságot” – ezt már Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter mondta az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Kiemelte, hogy miniszteri kinevezése első napja óta azon dolgozik, hogy a katonák megkapják az őket megillető erkölcsi és anyagi elismerést. 

„Hosszú folyamat, hogy egy hivatás presztízsét növeljük, a kiszámítható életpálya mellett azonban az anyagi megbecsülésünket a fegyveres szolgálatért, a rájuk mért felelősségért és áldozatvállalásért cserébe már most ki tudjuk fejezni” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya. Az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: az illetményemelésről hozott határozat alapján a hivatásos, a szerződéses, valamint a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák fizetése két lépcsőben, 2022 szeptemberétől és 2024 januárjától emelkedik, ennek értelmében szeptembertől egy katona az eddigi havi, rendszeres illetményének mintegy egynegyedével több fizetést visz haza.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a döntést korábban azzal indokolta, hogy a változó biztonsági környezetben tovább kívánják növelni a katonák megbecsülését. Az elhúzódó háború, valamint a folyamatos migrációs nyomás okozta állandósult biztonsági kockázat szükségessé tette a Magyar Honvédség készenlétének, erői felkészültségének és reagálóképességének fokozását.

A tárcavezető szerint minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, erre kellő garanciát jelent a kormány által létrehozott Honvédelmi Alap, amely biztosítja, hogy nehéz gazdasági helyzetben is fenntartható legyen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.

Kapcsolódó írásaink