Belföld

Hetek kérdése a tanárok bérének rendezése

Csák János: Továbbra is elkötelezettek a kormány béremelés folytatásában

Csák János terjedelmes interjúban beszélt az index-nek az oktatásügyről, és a kulturális életről. A beszélgetés során szóba kerültek a pedagógus-tüntetések és a pedagógusbérek rendezése is.

Hetek kérdése a tanárok bérének rendezése
Csák János: Jól haladnak a tárgyalások!
Fotó: MH/Purger Tamás

A kultúráért és innovációért felelős miniszter az Index-nek adott interjújában a hazai helyzetet elemezve beismerte, hogy valóban létezik strukturális pedagógushiány. Ugyanakkor hozzátette, hogy sok az apró iskola, ahol kevés a gyerek, vagy akár az olyan gimnázium is, ahol egy évfolyamon csak tizenegynéhány fiatal tanul. 

Kiemelte, hogy az általános iskolások száma 2015-ben 745 ezer volt, és nagyjából tíz tanuló jutott egy pedagógusra. 2021-re a tanulók száma 726 ezer lett, a pedagógusok száma is csökkent, de maradt a tíz az egyhez arány.

A tények másik fele, a miniszter szerint, a nemzetközi folyamatokhoz köthető.

Elmondta, hogy minden nyugat-európai országban probléma van a tanárok számával és minőségével. Ennek egyik oka az, hogy a tanári munka olyan stresszel jár, mint katonaként az első vonalban harcolni. Bemenni egy osztálynyi kamasz elé, akik nagyon különböző családból jöttek, kemény munka.

Ezért is sok a pályaelhagyó, és ezért jár ki minden tisztelet a pedagógusoknak, akik ezt az oktató-nevelő munkát vállalják – tette hozzá Csák János.

A miniszter kiemelte, hogy óriási információ- és tudásrobbanás zajlik a világban, és értelmezési vita folyik arról, mit is kellene megtanulniuk a gyerekeknek. Elmondása szerint nem egyszerű és rendkívüli módon átpolitizálódott a helyzet.

Emlékeztetett arra is az interjúban, hogy a legnagyobb pedagógusbér-emelést ez a kormány hajtotta végre az elmúlt években, és továbbra is elkötelezettek a béremelés folytatásában a háborús helyzet okozta kiszámíthatatlanság ellenére is. 

Ehhez azonban uniós pénzeket kell bevonni – húzta alá Csák János, majd hozzátette: Néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzen a kormány az Európai Unióval (EU), jól haladnak a tárgyalások.  A kormányzat érti a pedagógusok igényét, szeretnénk is a helyzeten javítani, és már csak néhány hetet kell várni, hogy ez megvalósuljon.

A kormány tehát továbbra is elkötelezett a bérek rendezése mellett, a kormánytagok többségének vannak gyerekei, és tudjuk, hogy mennyit számít a jó iskola, a jó pedagógus – mondta a miniszter az Index-nek adott interjújában.

Kapcsolódó írásaink