Belföld

Csák János: Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény alapozhatja meg

Fontos, hogy a magyar tehetségek belföldi egyetemen tanuljanak tovább

Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény növelése alapozhatja meg, a kormány ezért támogat minden kezdeményezést, amely ezt erősítheti – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter pénteken Budapesten, a Magyar Innovációs Szövetség éves közgyűlésén.

Csák János: Magyarország jövőjét az innovációs teljesítmény alapozhatja meg
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond a Magyar Innovációs Szövetség budapesti közgyűlésén
Fotó: MTI/Mónus Márton

Csák János szerint meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy minél több külföldi kutató érkezzen Magyarországra, de legalább ennyire fontos, hogy a magyar tehetségek belföldi egyetemen tanuljanak tovább, és a más országokban szerzett tapasztalatok birtokában itt folytassák a pályájukat.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kormány biztosítja a feltételeket az innovációs teljesítmény erősítéséhez, hiszen a felsőoktatás a GDP majdnem két százalékának megfelelő összeggel gazdálkodhat, innovációkra pedig a vállalati hozzájárulásokkal és uniós támogatásokkal együtt majdnem ugyanennyi, GDP-arányosan 1,64 százalék jut.

A nemzeti össztermék több mint 50 százalékát ma már magyar cégek állítják elő, bár a high-tech kivitelben még a multinacionális vállalatoké a többség, így ezen az arányon változtatni kell – mondta.

Innovációs tevékenységet végző vállalkozások Magyarországon (2008-2020)
Innovációs tevékenységet végző vállalkozások Magyarországon (2008–2020)
Fotó: KSH/MTI

Csák János bízik abban, hogy a befektetett források és az erőfeszítések eredményre vezetnek, mert az innovációs előrelépés hosszú távra biztosíthatja a magyar kultúra megőrzését, az oktatás és a családtámogatások fenntartását, az ország védelmét.

A fiatal tehetségek számára mentorokat és kutatói műhelyeket kell biztosítani, de ahhoz, hogy ilyen területeken találják meg az életcéljukat, növelni kell az innováció vonzerejét, a vállalatoknál pedig erősíteni kell az innováció kultúráját, hogy minél nagyobb arányban kapcsolódhassanak be a nemzetközi értékláncokba – hangsúlyozta.

Alapvető versenyképességi feltétel továbbá a digitális átállás, illetve a zöldátállás felgyorsítása, de a gazdaság mellett a kultúra erejétől is függ egy ország sikere – emelte ki.

Elmondása szerint a középiskolai tanárok számára ezért is fognak olyan ösztöndíjat megjelentetni, amely nem tesz különbséget tantárgyak között, a humán tárgyak oktatóit éppúgy díjazza, mint a természettudományokat tanító tanárokat.

Bármilyen szakmában sikeresebbek lesznek azok, akik komoly általános műveltséggel bírnak – mondta a miniszter, aki a Magyar Innovációs Szövetség több évtizedes tevékenységét is méltatta a 33. közgyűlésük alkalmából.

Csák János szerint példaértékű, hogy egy szervezet ilyen hosszú ideje elkötelezett az innováció ügye mellett.

Kapcsolódó írásaink