Belföld

Nem volt előre tervezett az egyeztetés az amerikai nagykövettel

Nem csitulnak a botrány hullámai, amiért David Pressman amerikai nagykövet találkozott és egyeztetett két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik ráadásul az Országos Bírói Tanács tagjai. A tanács igyekezett bagatellizálni az eszmecserét, ugyanakkor a Kúria elnöke arról beszélt, nincs tudomása róla, hogy az OBT korábbi ülésein felmerült volna, hogy felvegyék a kapcsolatot az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével. A Tűzfalcsoport.blogstar szerint beigazolódni látszik, hogy valójában Pressman úr kérette be őket. S hogy miért pont őket?

Nem volt előre tervezett az egyeztetés az amerikai nagykövettel
David Pressman nagykövet két magyar bírónak magyaráz az amerikai nagykövetségen
Fotó: Tritter/Egyesült Államok Nagykövetsége

Először is: azzal, hogy Pressman nagykövet a magyar igazságszolgáltatás szereplői közül először épp az Országos Bírói Tanács két tagját választotta, azt üzeni, hogy az amerikai diplomata szerint Magyarországon az igazságszolgáltatást és az igazságot az OBT képviseli.

Objektum doboz

Másrészt: az OBT mindig is népszerű volt a balliberális médiában, amely cserébe a sajtófigyelő rovatában túlnyomó többségben balos újságokat szemléz. A Tüzfalcsoport.blogstar azt is ismerteti, hogy melyek ezek a sajtótermékek. A gyakori HVG, Népszava, 444 citátumok mellett – ezt írják – egészen döbbenetes hivatkozások is felkerültek az OBT honlapjára, olyanok mint az olkt.net (Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága – időközben némi kozmetikázáson átesett szennylap), ahol olyan ordenáré írások jelennek meg, amelyekben a kormányfő lányát gyalázzák, a nemrég elhunyt világhírű producert Andy Vajnát „rágcsálónak” titulálják, vagy ahol azt írják, hogy 1956-ban a fegyveres harcokban részt vevők jelentős része köztörvényes bűnözőként, nem pedig politikai fogolyként ült börtönben.

És rendszeresen listázzák Sándor Zsuzsa volt bírónőnek, a Magyar Helsinki Bizottság kampányarcának az irományait is.

Matusik Tamás ez év februárjában még tudta, mit jelent a befolyásolás. Akkor az OBT ülésén nyomatékosította, hogyha a bírákat érintő behatások  „a vezetői munkát, bírói ítélkező munkát érintik, hogyha ezek befolyás alapján, nem törvényes rendben történnek, és nem szakmai alapjuk van, akkor sértik és érintik a bírói függetlenséget.”

Matusik hozzátette: „igen, fel kell szólalnunk, meg kell szólalnunk, ezt várják tőlünk a bírák, és ez a felszólalás, ez a bírói függetlenség megsértésének veszélye miatt kell, hogy megtörténjen, az iránya pedig az lehet, amiket itt már többen felvetettek, köztük én magam is.”

No de február 2-a óta sok víz lefolyt a Dunán, s megérkezett hozzánk Pressman nagykövet. 

Vasvári Csaba pedig még januárban szeretett volna szerepet vállalni egy pódiumbeszélgetésen a Bírák az utcán lengyel film kapcsán, de az OBT úgy vélte, ez nem lenne helyes. Szabó Károly, az OBT akkori elnöke a szavazást követően megállapította, hogy a tanács 8 nem és 7 tartózkodás mellett úgy döntött, az OBT nem hatalmazza fel a sajtószóvivőt a pódiumbeszélgetésen történő részvételre.

Kapcsolódó írásaink