Belföld

Egységesen elutasítják Gyurcsányék árnyékkormányát a magyarok

A választókorú magyarok közel 90 százaléka szerint nem szolgálja az ország érdekét, hogy Dobrev Klára vezetésével megalakult a Demokratikus Koalíció baloldali árnyékkormánya – derül ki az Alapjogokért Központ lapunkhoz eljuttatott aktuális közvélemény-kutatásából.

Egységesen elutasítják Gyurcsányék árnyékkormányát a magyarok
Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára a Demokratikus Koalíciónak próbált meg előnyt kovácsolni az árnyékkormánnyal
Fotó: MH

Az Alapjogokért Központ részéről emlékeztettek arra, hogy a sorozatban negyedik választáson kétharmados vereséget elszenvedő magyarországi baloldal tetszhalott állapotba került, ebből a vert helyzetből igyekezett Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára előnyt kovácsolni a Demokratikus Koalíciónak akkor, amikor a szankciópárti árnyékkormány felállításáról döntöttek. A demokratikus legitimitással nem bíró, azonban a 2010 előtti kudarcos baloldali politikában „kipróbált” tagokból létrehozott „kabinet” felállítására egy „ellenzéki alternatíva” felmutatása miatt volt szükség – legalábbis Gyurcsányék szerint.

Az elutasítás látványos
Az elutasítás látványos
Fotó: Facebook

A balliberális alternatíva elutasítottságát azonban híven tükrözi, hogy az árnyékkormány megalakítása a válaszadók 89 százaléka szerint nem szolgálja Magyarország érdekét, és mindössze 10 százaléknyian azonosították a DK politikai akcióját az ország érdekében álló lépésként a kutatás adatai szerint. Mindez egyértelmű visszajelzés Dobrev Klára és árnyékkormányának tagjai számára, ugyanis az adatok fényében a múlt héten 11. születésnapját ünneplő Demokratikus Koalíció legfeljebb a baloldalt „ajándékozta meg” az árnyékkabinettel. Megalakítása vélhetően pusztán azt a célt szolgálja, hogy e szimbolikus gesztussal is kifejezzék: ha az ország felett nem is tudják, a baloldalon átveszik a teljes irányítást. Ezzel összefüggésben a válaszadóknak már egy nagyobb része, 30 százalék mondta azt, hogy az ellenzék érdekében áll az árnyékkormány, ugyanakkor közel 70 százalékuk azon a véleményen volt, hogy e lépés még az ellenzék érdekét sem szolgálja.

Kapcsolódó írásaink