Belföld

Egész hazánk konyhaművészete elérhető a Michelin térképén

A Michelin már 2022. áprilisban bejelentette, hogy egész Magyarországra kiterjeszti felmérését, és idén először nemzeti válogatást tesz közzé. A világ legrangosabb gasztronómiai kalauzának inspektorai több alkalommal visszatérve keresték a legjobb vendéglátóhelyeket.

Egész hazánk konyhaművészete elérhető a Michelin térképén
Óriási változáson ment keresztül az elmúlt másfél évtizedben a gasztronómiánk (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Idén először Magyarország egészéről közöl étteremlistát (national selection of hungary) a Michelin Guide - tudatta hétfőn a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Mint írták, a lépés eredményeként egész hazánk konyhaművészeti kínálata felkerül a nemzetközi térképre, ami egy újabb mérföldkövet jelent a turizmus és gasztronómia fejlődésében.

A budapesti vállalkozásokon túl már a vidékieket is minősítő világhírű kiadvány szinte rögvest hozzájárulhat a forgalomnövekedéshez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét - fogalmaztak. A válogatás mindazonáltal jól érzékelteti majd, hogy milyen változáson ment keresztül az elmúlt tíz-tizenöt évben a gasztronómiánk.

A magyarországi Michelin Guide 2022-as kiadványában ajánlott éttermek kilétét, azon belül pedig a Michelin Csillag vagy BIB Gourmand elismeréseket 2022. november 3-án hozzák nyilvánosságra. A világ legrangosabb gasztronómiai kalauzának inspektorai több alkalommal visszatérve keresték a legjobb vendéglátóhelyeket.

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. Így a jól ismert egy csillag azt jelenti, kiváló minőségű konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. Kettőt kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg háromban a kivételes minőségű konyhák részesülnek. Mindezek mellet a bib gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú vendéglátóhelyek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. A csillagos és bib gourmand elismeréseken felül a kalauzba bekerülő ajánlott éttermeket tányérral jelzik. A zöld csillaggal a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket ismerik el.

Kapcsolódó írásaink