Belföld

Fenntartja és kiterjeszti az árstopokat a kormány

Kiterjesztik a kamatstopot a kkv-k számára, gyármentő programot is hirdetnek és tovább lehet igényelni a Széchenyi Kártya plusz program támogatásait – jelentették be a szombati kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért folytatják az árstopokat, mert csak így tudják felvenni a harcot a szankciós infláció ellen.

Fenntartja és kiterjeszti az árstopokat a kormány
Gulyás Gergely, Nagy Márton, Szentkirályi Alexandra a kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

A szerdai kormányülésen európai uniós helyzetelemzést és gazdasági értékelést végzett a kabinet – jelentette be Gyulás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint elemezték az infláció okait, és arra jutottak, hogy

Európában és Magyarországon is szankciós infláció van. 

Éppen ezért a kormány úgy döntött, fenntartja és kiterjeszti az árstopokat: kiterjeszti a kamatstopot a kis- és középvállalkozásokra, meghosszabbítja a Széchenyi Kártyaprogramot, és gyármentőprogramot hirdet. Ez utóbbiról és annak részleteiről már szombat reggel Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt.

Nagy Márton gazdaságfejleszti miniszter ismertette a részletek. A kkv-k változó hitelű kamatairól elmondta: náluk kamatstop esetén június 28. lesz a referenciaidőpont: ekkor 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb. A kamatstop november 15-én kezdődik, és jövő július elsejéig tart. Mindez 60 ezer kkv érint. A részletszabályokon még dolgoznak, de azok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Nagy Márton is részt vesz a Kormányinfón
Nagy Márton is részt vesz a Kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Nagy Márton bejelentette: a Széchenyi kártya továbbra is megmarad, de a kamata fix 5 százalékra növekszik január 1-ig. Vagyis idén még 3 és fél százalékon lehet felvenni a hitelt - tette hozzá a miniszter. A termékek körét ugyanakkor szűkítették, ezek a következők: beruházási, forgóeszköz, turizmus, agrár, mikrohitel és folyószámlahitel-kártya. A kormány át fogja vállalni a kamattámogatást, a bankokat ezzel akarja ösztönözni arra, hogy folytassák a programot.

Gulyás Gergely még ismertette a csütörtökön és pénteken tartott uniós csúcs eredményeit. Úgy vélte, a nagy jelentőségű uniós csúcson egy jó kompromisszum született. Bár komoly volt az aggodalom, hogy hazánk nem jut elegendő gázhoz, sikerült megvédenünk hosszú távú szerződéseinket.  

Ami fontos volt, azt megvédtük, ami előnyös lehet, azt elfogadtuk – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, a kormány reméli, hogy az uniós döntések hozzájárulnak az árak kedvező alakulásához,

így eredményesnek tartják az uniós csúcstalálkozót.

Nagy Márton kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy október 20-ától lehet jelentkezni a kkv-energiatámogatásra. Eddig ezer kkv regisztrált, 9000-re számítanak. Ebben a programban idén a kormány rezsitámogatást ad, jövőre ez beruházási támogatás lesz – tette hozzá a miniszter, aki ugyancsak egy kérdésre válaszolva lehetségesnek tartotta, hogy módosuljon a kamatadó. Pontosabban: finomíthat a kormány a bankadó rendszerén, úgy, hogy azok a bankok, amelyek többet hiteleznek, alacsonyabb különadót fizessenek. 

„A kormány elkötelezett abban, hogy a családtámogatási rendszert fenntartsa, ennek költségvetési akadálya nem lesz”- ezt már Gulyás Gergely válaszolta egy kérdésre.

A miniszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy a rendszer minden egyes elemét megvizsgálják annak fényében, hogy azok mennyire támogatják több gyermek megszületését.

A jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban – mondta Nagy Márton, aki úgy pontosított, hogy magas lesz infláció az év elején, alacsony az év végén, de jó esély van arra is, hogy az infláció akár egy számjegyű lehet az év végére. A miniszter biztosított mindenkit: a jegybank és a kormány is keményen harcol az infláció ellen.

Gulyás Gergely magyarellenesnek, és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésével ellentétesnek nevezte, hogy ledöntötték a turulszobrot a munkácsi várról. Ha Ukrajna célja az – amely országot eddig minden eszközzel támogatott a kormány – hogy Európához közelítsen, akkor a nemzetiségi, kisebbségi jogokat is érvényesítenie kell - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A Magyar Hírlap kérdésére válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hazánk geotermikus energia szempontjából nagyhatalom. Ugyanakkor ezeknek a forrásoknak a feltárása rendkívül költséges és időigényes. Dolgoznak a jogszabályi könnyítésen, hogy a felhasználók könnyebben hasznosítani tudják ezt a fajta megújuló energiát is.

Kapcsolódó írásaink