Belföld

Orbán Viktor: Állni fogjuk a sarat

Hazánk érdekeivel szöges ellentétben áll Brüsszel elképzelése: az ársapka bevezetése nem csökkentené, hanem növelné a gáz árát, mivel akkor még kevesebb szénhidrogén érkezne Európába – jelentette ki Orbán Viktor és a miniszterelnök politikai igazgatója a ma délután kezdődött EU-s csúcs előtt. A kormányfő ugyanakkor optimista. Bár kimerítő vitára számít, szerinte nem vagyunk egyedül, mások is felismerték az Európai Bizottság tervezetének képtelenségét.

Orbán Viktor: Állni fogjuk a sarat
Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik Brüsszelbe
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarország és az Európai Unió érdekeivel ellentétes Brüsszel javaslata az ársapka bevezetéséről, mivel ebben az esetben a hazánkba érkező gázszállítások alapjául szolgáló szerződések érvényüket vesztenék, és Magyarország energiaellátás nélkül maradna – közölte Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban. A kormányfő jelezte: kimerítő vitára számít, de jó esélyt lát arra, hogy érvényesíteni tudjuk az érdekeinket, mivel nem vagyunk egyedül, mások is látják az Európai Bizottság tervezetében rejlő veszélyeket.

Objektum doboz

A miniszterelnök politikai igazgatója ugyanakkor kifejtette: az ársapka közgazdasági képtelenség. „Olyan nincs, hogy a vevő szabja meg az árakat” – fogalmazott a HírTv híradójában. Orbán Balázs rámutatott: ha így teszünk, az eladók más piacokat fognak keresni, ez pedig a gáz további drágulásához és még nagyobb hiányhoz vezet. 

Korábban a közösségi oldalán arra is rámutatott, az uniós tervnek infrastrukturális akadályai is vannak, mivel Európa rövid távon csak korlátozott mértékben képes helyettesíteni az orosz gázszállításokat. „Ráadásul egyes tagállamok – köztük Magyarország is – a korábbi, kommunista időkből olyan fizikai és infrastrukturális adottságokat örököltek, amelyeken rövid távon nem lehet érdemben változtatni” – fűzte hozzá Orbán Balázs, kijelentve: Európának több és nem kevesebb gázra van szüksége.

Kapcsolódó írásaink