Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken ismét Brüsszelben ülésezik. A tanácskozás középpontjában az ukrajnai háború, annak az európai energiaválságra és a gazdaságra gyakorolt hatása áll – írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-oldalán.

Orbán Balázs: Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Fotó: MH

Orbán Balázs a bejegyzésben kifejtette, az Európai Bizottság szeptemberben hozta nyilvánosságra az uniós gázársapka tervét, amely előírná, hogy az unió csak egy előre meghatározott, maximalizált áron vásárolna földgázt. Ugyanakkor Oroszország többször egyértelművé tette: ha az EU ársapkát vezet be, nem szállít több gázt a tagállamoknak.

Orbán Balázs fő problémaként felidézte, hogy Brüsszel a gázársapka intézkedésében két ellentmondásos célt próbál összemosni: az orosz gázszállítások csökkentését, amely egy szankciós cél, valamint az árak mérséklését, amely egy gazdaságvédelmi cél. Ezen intézkedés elfogadása több szempontból is tovább rontaná a már jelenleg is nehéz helyzetet.

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint először is maga az intézkedés valójában nem szolgálna gazdaságvédelmi célokat. Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt hónapban, amikor az Európai Bizottság tisztségviselői utaltak az intézkedés bevezetésére, a piacok minden alkalommal idegesen reagáltak, és a gáz ára tovább emelkedett.

Másodszor az infrastrukturális akadályok miatt Európa rövid távon csak korlátozott mértékben képes helyettesíteni az orosz gázszállításokat. Ráadásul egyes tagállamok – köztük Magyarország is – a korábbi, kommunista időkből olyan fizikai és infrastrukturális adottságokat örököltek, amelyeken rövid távon nem lehet érdemben változtatni.

„Az orosz import csökkenése tehát szükségképpen emeli az árakat” – írta a bejegyzésben Orbán Balázs, aki szerint a tendencia megfordításához több gázra lenne szükség, amit azonban az orosz gázszállítások csökkentésével és az egyéb forrásokból érkező gáz árának korlátozásával értelemszerűen nem lehet megvalósítani, hiszen a tőzsdén senki sem kötelezhető az értékesítésre.

Úgy fogalmazott: „Az ársapka bevezetése tehát tulajdonképpen egy újabb szankciót jelentene, amely veszélybe sodorná a kontinens energiaellátását és energiabiztonságát, valamint az árakat is tovább emelné.”

Orbán Balázs azt kiemelte, óriási a vita a javaslat körül, nagy csata várható az ülésen.

„Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk: a következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk” – írta a bejegyzésében a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Objektum doboz