Belföld

Fontos számunkra a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága

Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be a Nyugat-Balkán békéjének és biztonságának a fenntartásában. Ruszin-Szendi Romulusz egyebek mellett erről is beszélt Vasko Gjurchinovski altábornaggyal, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökével.

Fontos számunkra a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j) és Vasko Gurcsinovszki altábornagy, észak-macedón vezérkari főnök
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Több mint ötszáz magyar katona szolgál folyamatosan a Nyugat-Balkánon, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában – hangoztatta szerdán Budapesten Ruszin-Szendi Romulusz. A Magyar Honvédség parancsnoka Vasko Gjurchinovski altábornaggyal, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökével való találkozása után közölte, az ország kulcsfontosságú szerepet tölt be annak érdekében, hogy a térség békéje és biztonsága fennmaradjon.

Az altábornagy elmondta, a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken. Ruszin-Szendi Romulusz közölte, tárgyaltak továbbá az EUFOR Altheának a jövőjéről, a hazai haderőfejlesztésről és a macedón elképzelésekről is. A találkozón szó esett a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjának (HUN eVA BG) szerepéről is.

A honvédség parancsnoka hangsúlyozta, államunkat keletről és délről is fenyegetés éri, ezért szóba került az orosz–ukrán háború. A NATO frontországaként hazánk több információval rendelkezik, ezeket megosztottuk az északmacedón vezérkari főnökkel – jegyezte meg.

A délről érkező, illegális migráció jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az altábornagy elmondta, Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy mi is felkészüljünk, „ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válna”.

Ruszin-Szendi Romulusz hozzátette, a megbeszélésen szóba hozták Észak-Macedónia euroatlanti integrációját is, amit Magyarország eddig is támogatott, a többi balkáni ország csatlakozásával együtt.

Kapcsolódó írásaink