Belföld

Növeli a védelmi kiadásokat Magyarország

A digitalizációs technológia fejlődésével a világ is megváltozott. Az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, és annak vívmányai terjedtek el a civil világban, mint a GPS vagy az internet – mondta a honvédelmi miniszter az Infotér Konferencia Space & Defense elnevezésű, nulladik napján tartott előadásában az MTI szerint.

Növeli a védelmi kiadásokat Magyarország
A honvédség „kölcsön” Leopárdja, amellyel Tatán gyakorlatoznak a katonák
Fotó: MH

A honvédség, valamint a magyar védelmi ipar és a digitalizációs szektor összefogása 21. századi modern haderőhöz vezet – állapította meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A távirati iroda tudósítása szerint kiemelte: bár az elmúlt évtizedekben a katonai ipar vezette az innovációt, ma már nemcsak a katonai kutatóintézetekben történnek a fejlesztések, hanem a civil startupok is betörnek a katonai világba a digitalizáció lehetőségeinek köszönhetően.
A Magyar Honvédség helyzetéről szólva felidézte, a NATO-csatlakozást követő évtized végére egy leszerelt, eszközeitől megfosztott, professzionálisnak mondott, de létszámában igen csekély, tartalékosok nélküli hadereje volt az országnak.
A 2010-es a kormányváltás után viszont megkezdődött egy valódi, erős és ütőképes haderő felépítése – jelentette ki a honvédelmi miniszter.
Az MTI közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy Magyarország már a NATO azon országai között van, amelyek elérik a GDP két százalékát a védelmi kiadásokban, ám a szomszédban dúló háború és az illegális migrációs nyomás miatt úgy tűnik, ennél a is többet kell fordítani a védelmi területre. Ez egyaránt jelenti az eszközbeszerzést, a védelmi ipar összeszerelési és gyártási kapacitásának megteremtését, valamint a digitális eszközök összefogását egységes rendszerbe.
Szorgalmazta a dróntechnológia fejlesztését, mint új innovációs területet, valamint a kommunikáció fontosságát, amelyet az integrációs munka alapjának nevezett. Beszélt az űrtechnológia jelentőségéről is, amely például a földmegfigyelés lehetőségét nyitja meg.
Ennek kapcsán a távirati iroda kiemelte, a politikus bejelentése szerint hamarosan létrejön a Védelmi Innovációs Kutatóintézet a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként, amelyet Porkoláb Imre vezet majd miniszteri biztosként, tábornoki rangban.

Kapcsolódó írásaink