Belföld

Vízgazdálkodás volt a téma Áder János podcastjében

A vízvisszatartó vízgazdálkodásról beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Lovas Attilával, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatójával Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely már a legnépszerűbb videómegosztó oldalon is megtekinthető.

Vízgazdálkodás volt a téma Áder János podcastjében
Áder János már köztársasági elnökként is kiemelten kezelte a környezetvédelmet
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Lovas Attila a műsorban elmondta, hogy az idei aszály nagyobb volt, mint bármikor. Megpróbáltak felkészülni arra, hogy a vízvisszatartás „üzemszerű lehetőség legyen”, ami azt jelenti, hogy a „káros” vizet vezessék el, de amúgy minden vizet lehetőség szerint tartsanak vissza – magyarázta a szakember, példaként említve, hogy belvízcsatorna-rendszereik kétmillió köbméter vizet képesek visszatartani. Ismertetése szerint a Körösön és a Tiszán lévő vízlépcsőkkel az idei aszály elejére mintegy 340 millió köbméter vizet tartottak vissza.

Áder János megjegyezte: az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása és fenntartása miatt ez a tevékenység komoly odafigyelést, szaktudást és előrelátást is igényel. A volt államfő szólt arról is: a monitoringrendszernek nagy szerepe volt abban, hogy ez a betárazás tavasszal elkezdődött. Lovas Attila arról beszélt, hogy ebben a rendszerben az aszálynak ugyanolyan fokozatai vannak, mint az árvíznek.

Áder János azon felvetésére, hogy napirendre kell-e venni egy csongrádi vízlépcső, -tározó megépítését, Lovas Attila azt válaszolta, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni, érdemes komplex rendszerben gondolkodni és – mint rámutatott – a vizet mindenhol kivezetni, ahol lehet. „A mesterséges és természetes megoldások integrációjával kell a minél nagyobb mértékű vízvisszatartást megvalósítani Magyarországon” – hangsúlyozta a vízügyi szakember.

Azt mondta, ha az ország növelni akarja az öntözött területeket, a rendelkezésre álló vízkészleteket is növelni kell. Idén a Tisza-völgyben több vizet tartottak vissza, mint amennyi érkezett – jelezte. Áder János kérdésére az igazgató azt mondta, hogy hasznosítani kellene azt az 530 millió köbméternyi vizet is, amely a szennyvíz megtisztításával jön létre.

Kapcsolódó írásaink