Belföld

Orbán Viktor: Az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

A háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek nemrég újraválasztott vezetőjét, akivel a balkáni országok európai integrációjáról valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is egyeztetett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor: Az EU érdeke a Nyugat-Balkán integrációja
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek közelmúltban újraválasztott vezetőjét a Karmelita kolostorban 2022. október 13-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor gratulált Milorad Dodiknak a boszniai szerb elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait. Hangsúlyozták: a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére.
Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait.

Az energetikai együttműködés terén olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. Megállapodtak, hogy e tervek részletes kidolgozására a következő hetekben sor kerül – mondta Havasi Bertalan.

Kapcsolódó írásaink