Belföld

Elindult Kovács Zoltán külföldieknek szóló podcastja

A merész igazság Magyarországról címmel indított podcast adást Kovács Zoltán. A műsor első vendége Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt, aki egyebek mellett arról beszélt, nem akarunk többet az EU-tól, mint amihez jogunk van.

Elindult Kovács Zoltán külföldieknek szóló podcastja
Kovács Zoltán: Az Európai Uniót nem szabad megosztani
Fotó: MH

Az Európai Uniót sem politikai, sem ideológiai, sem regionális értelemben nem szabad megosztani – fogalmazott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Kovács Zoltán újonnan indult podcast adásában. A merész igazság Magyarországról című műsort a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára jegyzi.

Az adásban Navracsics Tibor reményeit fejezte ki, hogy tapasztalata és tudása hasznosulhat az uniós források megszerzésében. (A politikus korábban közigazgatási és igazságügyi miniszterként a média helyzetével, valamint az igazságszolgáltatási és közigazgatási reformmal kapcsolatos vitában az egyik főtárgyaló, 2014 és 2019 közt pedig az Európai Bizottság tagja volt.)

Kovács Zoltán rámutatott, az évente a GDP négy-öt százalékának megfelelő uniós forrás nem ajándék, hanem a többek között a piaci hátrányokkal szembeni kompenzáció. A tárcavezető szerint a kohéziós alap forrásai az uniós átlag alatti régiók fejlesztésére járnak, a helyreállítási alap pedig egy új koncepció, amelynek támogatási és hitelrésze van. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hazánk az egyik legmegbízhatóbb felhasználója e forrásoknak, az ország támogatásfelvevő képessége nyolcvan százalék felett van.

Jó befektetés vagyunk az uniós költségvetés számára, mert minden adat azt jelzi, hogy az uniós pénzek felhasználásával a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásában és a társadalmi mobilitásban egyaránt szép eredményeket tudunk felmutatni – fogalmazott. Ezt megerősítette Kovács Zoltán is, aki az Európai Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva arról beszélt, az elmúlt években sikerült a felére csökkenteni a szegénységgel és más társadalmi kihívások által érintettek számát.

Navracsics Tibor emlékeztetett, már a 2006 és 2010 közti parlamenti időszakban is sok probléma volt a szocialista-liberális kormánykoalícióval és a konvergenciatervükkel, mert akkoriban „egyszerűen meghamisították az adatokat”. Aztán 2010-ben a Fidesz és a kereszténydemokraták kétharmados győzelmet arattak, ami szokatlan a nyugat-európai demokráciákban. Azóta már az egymást követő negyedik ciklusban van ilyen mértékű többsége a kormánykoalíciónak, és ez is politikai bizalmatlanságot szül az EU-ban – vélekedett.

Navracsics Tibor megjegyezte, szerinte az EU-ban úgy vélik, Magyarországgal kapcsolatban mindig politikai kontextusban kell tárgyalni és nem jogi alapon, úgy, ahogy most éppen a hazai politika jogállami feltételrendszerét firtatják. Ezért van szükség a meggyőzésre, és néha olyan intézményi innovációra, mint most az Integritás Hatóság – jelezte.

Beszélt arról is, bár az igazságszolgáltatás reformjának ügyét rendezték az Európai Bizottsággal és az Európa Tanáccsal a Velencei Bizottság bevonásával, most komoly kísérletek vannak arra, hogy újranyissák  a kérdést és megkérdőjelezzék az igazságszolgáltatás függetlenségét. Eközben a bizottság által készített tagállami rangsorban vannak országok, amelyek sokkal rosszabb eredményeket érnek el az igazságszolgáltatás függetlenségében, hatékonyságában és az igazságügyi együttműködés más részeiben – közölte.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kormány már öt törvényjavaslatot beterjesztett az Országgyűlés elé, és elkezdték elfogadni a megállapodáshoz szükséges jogszabályokat. Az első törvénytervezetek benyújtására szeptember 30-a volt a határidő, a következő mérföldkő pedig november közepe lesz, amikor megkezdi munkáját az Integritás Hatóság – foglalta össze Navracsics Tibor.

A területfejlesztési miniszter kiemelte, ha egy válság után a kohéziós és a helyreállítási alapok fontosak, akkor még fontosabbak egy nemzetközi válság közepette. Hozzátette, nem akarunk többet, mint ami jár, de minden olyan segítséget, támogatást és forrást meg kívánunk kapni, amihez jogunk van.

Kapcsolódó írásaink