Belföld

Tisztább képet kaphat a kormány az újabb nemzeti konzultációnak köszönhetően

Tisztább képet kaphat a kormány az újabb, az Európai Unió által Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók ügyében indítandó nemzeti konzultációnak köszönhetően – hangoztatta a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a kormánypártok együttes, Balatonalmádiban tartott frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

Tisztább képet kaphat a kormány az újabb nemzeti konzultációnak köszönhetően
Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése szünetében tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Simicskó István Európában egyedülállónak nevezte azt, hogy amikor nemzeti sorskérdésben kell dönteni, megkérdezik az embereket.

„Mindannyian látjuk, hogy a nemzetközi helyzet milyen mértékben fokozódik és alakul negatív irányba” - fogalmazott, hozzátéve: minden miniszter arról beszélt, hogy milyen nehézségeket okoznak a szankciók.

Hangsúlyozta, amit a kormány a nehéz helyzetből való kilábalásért megtehet, meg fogja tenni. Kiemelte, hogy a nagy stratégiai célkitűzések, a családtámogatások, a demográfiai helyzet javítását, gyermekvállalást ösztönző intézkedések ne álljanak le, sőt bővüljenek. Garanciát kaptak a miniszterelnöktől, hogy a válság rendeződése után, reményeik szerint a ciklus közepétől, 2024-től folytatni tudják a korábban rögzített nagy stratégiai célok megvalósítását.

Azt mindenki megértheti, hogy a jelenlegi helyzetben takarékoskodni kell. Lokális problémából lett egy globális probléma, aminek felelősei Brüsszelben vannak - jegyezte meg a KDNP képviselőcsoportjának vezetője.

A szankcióktól Európa szenved, Oroszország folytatja a háborút és „köszöni szépen”, a bevételei még nőttek is - fogalmazott.

Jóval több bölcsességre és józanságra lenne szükség Brüsszelben jelentette ki. Hozzátette: bíznak benne, hogy a most meghirdetendő konzultáció Európa más kormányainak is példát mutat, jobban odafigyelnek az állampolgárok véleményére, és nem hoznak olyan döntéseket, amelyek saját népüket sújtják.

Simicskó István az előző napi külön KDNP-frakcióülésről szólva megerősítette, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter átült hozzájuk. A miniszter már a kezdetektől náluk szeretett volna „közreműködni”, technikai kérdés volt, hogy ezt mikortól kezdheti meg - mondta. Örömét fejezte ki, hogy ez megtörtént, és a KDNP frakciója még erősebbé vált, stabilan a második legerősebb a képviselőcsoport a Fidesz mögött.

A KDNP frakcióvezetője a Fidesszel való együttműködést hatékonynak értékelte, kijelentve, hogy továbbra is támogatni kívánják a kormányt programja megvalósításában.

Kérdésre válaszolva közölte: a házelnök „bölcsessége eldönti”, mikor teheti majd le a képviselői esküt Hadházy Ákos.
 

Kapcsolódó írásaink