Belföld

Állta a szavát a kormány: sok pénz jut a nyugdíjasoknak

Nehéz idők, válság ide vagy oda, a nyugdíjasainknak Magyarország megadja azt, ami megilleti őket – üzente a magyar nyugdíjasoknak Orbán Viktor az idősek világnapján. A miniszterelnök hozzátette, hogy a háború miatt kivetett szankciók és az Európa-szerte növekvő infláció különösen fontossá tette, hogy emeljék és kiegészítsék a nyugdíjakat. Mint mindig, a kormány és a kormányfő most is állta a szavát: nemcsak megemelik a nyugdíjakat, de novemberben visszamenőleges korrekciót is fizetnek az elszállt infláció miatt, sőt, minden idős kap egyszeri prémiumot is. Februárban pedig 13. havi nyugdíjat is adnak az időseknek.

A háború és a brüsszeli szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben is megvédi az időseket a kormány: a nyugdíjasok emelést és több extra juttatást is kapnak novemberben. A szokásos összegnél akár százezer forinttal többet is kézbesíthet számukra a postás.

A nyugdíjemelés 4,5 százalékos, ám ez a többlet nem csak a szokásos havi ellátás összegét emeli meg, hanem rátevődik a januárig visszamenőleg az idén kifizetett teljes összegre, beleértve a februárban kiutalt 13. havi nyugdíjat is. Fontos megjegyezni, hogy a 4,5 százalékos kiegészítés nemcsak az öregségi és özvegyi nyugdíjat, hanem az árvaellátást és a rokkantsági nyugdíjat is érinti. Egyszeri juttatásként, mindenki kap nyugdíjprémiumot is novemberben, amely legfeljebb tízezer forint lehet.

Magyarországon nagyjából 2,3 millió nyugdíjas él, akik közül 641 ezren kapnak százezer forint alatti nyugdíjat, 1,3 millióan kapnak száz és kétszázezer forint közötti összeget havonta
Magyarországon nagyjából 2,3 millió nyugdíjas él, akik közül 641 ezren kapnak százezer forint alatti nyugdíjat, 1,3 millióan kapnak száz és kétszázezer forint közötti összeget havonta
Fotó: pexels-photo

A kifizetések időpontjáról Szentkirályi Alexandra közölte: postai kézbesítés esetén az eddig megszokott napon, egy összegben kapják meg az idősek jövő a megemelt nyugdíjat és a nyugdíjprémiumot novemberben, míg banki utalás esetén a rendes nyugdíjtól külön, november 11-én érkeznek meg a megemelt összegek. A kormányszóvivő hozzátette: a többletet mindenki automatikusan megkapja, tehát nem kell külön kérni.

Idén ez már nem az első alkalom, hogy emeli a kormány a nyugdíjasok juttatását, a januári ötszázalékos emelés óta már volt egy 3,9 százalékos, inflációkövető kiegészítés is (szintén januárra visszamenőleg), vagyis ebben az évben már majdnem 14 százalékos többletnél tartunk.

Mindezen felül Orbán Viktor bejelentette, hogy biztosan számíthatnak az idősek 13. havi nyugdíjra is. Ezt 2023 februárjában kapják kézhez az érintettek.

Számoljunk egy kicsit! Mennyi pénzt hoz majd a postás novemberben? Az átlagnyugdíj 164 102 forint: a 4,5 százalékos emelés révén ez az összeg 177 230 forintra változik, amihez a januárig visszamenő korrekció további 74 ezret ad hozzá, és ott van még a maximum tízezer forintos prémium is. Tehát aki eddig 164 ezret kapott, az novemberben összesen több mint 255 ezer forinthoz jut hozzá. Kereken százezer forintos nyugdíj esetén novemberben 159 ezer forintot kap az idős, kétszázezres nyugdíjnál pedig 309 ezret.

Hogy világos legyen mennyi embert is érint a kormány rendelkezése: Magyarországon nagyjából 2,3 millió nyugdíjas él, akik közül 641 ezren kapnak százezer forint alatti nyugdíjat, 1,3 millióan kapnak száz és kétszázezer forint közötti összeget havonta, további 322 ezer idős kétszázezer forint feletti összeget, 81 ezer fő nyugdíja pedig a háromszázezer forintot is meghaladja a 2021-es KSH adatok szerint. Hogy novemberben ki mennyi pénzre számíthat, azt az interneten elérhető nyugdíjkalkulátorok segítségével saját maguk is kiszámolhatják az érintettek.

A kormányfő bejelentette, hogy az emelésen, kiegészítésen és prémiumon túl biztosan számíthatnak az idősek 13. havi nyugdíjra is
A kormányfő bejelentette, hogy az emelésen, kiegészítésen és prémiumon túl biztosan számíthatnak az idősek 13. havi nyugdíjra is
Fotó: pexels-photo

Az intézkedés bejelentésekor Orbán Viktor kormányfő akkor úgy fogalmazott: Európában nehéz idők járnak, de ilyenkor sem szabad szem elől tévesztenünk a legfontosabb, nagy nemzeti céljainkat, az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülése Magyarországon. A kormányfő emlékeztetett, az elmúlt évek gazdasági teljesítménye tette lehetővé, hogy vissza tudják adni a 13. havi nyugdíjat is, amelyet korábban a baloldali kormányok vettek el az idősektől.

„Ezt komoly eredménynek és becsületbeli ügynek tekintem” – mondta a közösségi oldalára feltöltött videójában a miniszterelnök, aki szerint a háború miatt kivetett szankciók és az Európa-szerte növekvő infláció különösen fontossá tette, hogy emeljék és kiegészítsék a nyugdíjakat. „Nehéz idők, válság ide vagy oda, a nyugdíjasainknak Magyarország megadja azt, ami megilleti őket” –üzente a nyugdíjasoknak a miniszterelnök az idősek világnapján.

Fontos tudnunk, hogy a nyugdíjak egyébként 2010 óta – a most érkező, novemberi kiegészítő emelést is figyelembe véve – összesen 66,8 százalékkal nőttek, a 13. havi nyugdíj visszaépítésével pedig mintegy húsz százalékkal javult a vásárlóerejük.

A „nők 40” programmal ráadásul ki is terjesztette a juttatást Fidesz-kormány. Ez teszi lehetővé, hogy negyvenévnyi munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhassanak a nők. A lehetőséget 2022 augusztus végéig több mint 343 ezer nő vette igénybe az intézkedés 2011-es bevezetése óta.

Kapcsolódó írásaink