Belföld

Bánki Erik: Szankciók nélkül az európai gazdaságok újra erőre kapnának

A Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában nyomatékosította: közvetve a háború, közvetlenül azonban az elhibázott brüsszeli szankciók a felelősek az elszálló energiaárak és az Európa-szerte tapasztalható inflációért.

Bánki Erik: Szankciók nélkül az európai gazdaságok újra erőre kapnának
Bánki Erik
Fotó: MH/Purger Tamás

Bánki Erik napirend előtti felszólalásában kijelentette: az Európai Unió tagországainak nagy részében az infláció már a húsz százalékot is meghaladta. A gazdasági problémák legfőbb oka a képviselő szerint közvetve a háború, azonban közvetlenül egyértelműen a brüsszeli szankciók a felelősek a kialakult helyzetért.

Bánki ennek szemléltetésére kiemelte: amint Brüsszelben elfogadták a a gazdasági-kereskedelmi szankciókat, a földgázvásárlási szankciók és terítékre kerültek. Ezekre a piac rögtön reagált, hiszen júliustól kezdve a földgáz ára egy hónap alatt kétszeresére, még egy hónap múlva pedig már a háromszorosára emelkedett.

Ennek kapcsán a képviselő hangsúlyozta: ez a folyamat volt megfigyelhető a villamos energia árának növekedése vonatkozásában is.

Az energiaárak növekedése kapcsán azonban nem lehet elmenni az ennek hatására tapasztalható élelmiszerár növekedés mellett – emelte ki a képviselő. Bánki ennek kapcsán nyomatékosította: a brüsszeli bürokraták által kikényszerített szankciók a felelősek a jelenlegi gazdasági helyzetért, ezek nélkül az árak a képviselő szerint megfeleződnének, valamint az infláció is jelentősen csökkenne.

Bánki egyúttal leszögezte: a magyar kormány ahogyan eddig, úgy továbbra is mindent megtesz a magyar családok és vállalkozások védelmében.

Azbej Tristan, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára válaszában kiemelte: az ország energiaellátása egy alapvető egzisztenciális érdek, így ezt a kormány nem politikai kérdésnek tekinti.

A baloldal politikája kapcsán az államtitkár emlékeztetett: nem új keletű ez a viselkedés, hiszen 2006-ban a Gyurcsány vezette kormány külföldi cégeknek privatizálta a hazai gáztározókat.

Kapcsolódó írásaink