Belföld

Rétvári: Nem a pedagógusbér-emelés, hanem a mértéke a kérdés

A baloldal politikusai a választási vereség óta igyekeznek minden szalmaszálba belekapaszkodni. A napirend előtti felszólalások során a pedagógusbér-emelések kapcsán azonban ismét kiderült, álságos módon támadja a baloldal a kormányt.

Rétvári: Nem a pedagógusbér-emelés, hanem a mértéke a kérdés
Képünkön jobbra Rétvári Bence
Fotó: MH/Purger Tamás

Számos baloldali szólalt fel napirend előtt a parlamentben, a felszólalások egy jelentős része a pedagógusok béremelésére vonatkozott. Ezekre a kritikákra reagált Rétvári Bence államtitkár.

A napirend előtti felszólalásában Csárdi Antal, az LMP képviselője a pedagógusbérek kapcsán úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők hadat üzentek az oktatási rendszernek, ezzel pedig gyakorlatilag háborút folytatnak saját nemzetük ellen.

Az LMP-s politikus kirohanására Rétvári Bence parlamenti államtitkár reagált, aki leszögezte: a jövő évben a költségvetésben a kormány 86 milliárd forinttal emelte meg az oktatásra fordítandó keretet, amely többlet jelentős részét a pedagógusbér-emelésre fordítják, még akkor is, ha ezt történetesen éppen a baloldal nem szavazta meg.

Rétvári emellett emlékeztette az LMP-s Csárdit, hogy éppen ő volt az, aki áprilisban olyan pártok logóival a képe mellett kampányolt, akik elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért, amikor nem tudták az ország gazdasági nehézségeit kezelni.

Hiába vannak az egész világon és főképp Európában évtizedek óta példa nélküli gazdasági nehézségek, a polgári kormány mégsem ezt az utat választotta – nyomatékosította Rétvári, egyúttal pedig kijelentette, jelenleg a vita valójában nem a béremelés tényéről, hanem annak mértékéről szól.

A parlamenti államtitkár természetesen hangsúlyozta azt is, hogy minél hamarabb ér véget a háború, annál előbb érnek véget a szankciók is, és kezdődik el ismét a gazdasági növekedés.

Rétvári zárógondolatként válaszában kiemelte: Ha a baloldal politikusai végre valahára befejeznék azt a tevékenységét, hogy Brüsszelben lediktatúrázzák hazájukat, ezzel is késleltetve az uniós források megérkezését, akkor sokkal több pénzt lehetne a pedagógusok béremelésére fordítani.

„Ebben kéne élen járni, tisztelt képviselő úr" – zárta válaszát az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink