Gazdaság

Felelős gazdálkodással védekezik a kormány a szankciós válság hatásai ellen

A szomszédunkban zajló elhúzódó háború és a szankciók hatásai egész Európa gazdaságát válságba taszítják, ezért a kormány legfontosabb célkitűzése Magyarország stabilitásának megőrzése. Ehhez hozzájárul a felelős és takarékos költségvetési gazdálkodás folytatása, miközben biztosítjuk a forrásokat a rezsicsökkentés fenntartásához, a munkahelyek védelméhez, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

Felelős gazdálkodással védekezik a kormány a szankciós válság hatásai ellen
A Pénzügyminisztérium József nádor téri épülete
Fotó: Wikipedia

Szeptember végéig az államháztartás központi alrendszere 2691,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2773,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 252,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 171,3 milliárd forintos hiányt értek el a pénzügyi tárca adatai szerint. Szeptemberben a központi alrendszer 181,0 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi azonos havi 391,3 milliárd forintos deficittel. Ez az elmúlt 20 év harmadik legnagyobb szeptember havi többlete – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM).

A bevételek kapcsán a minisztérium részéről kiemelték, hogy szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 15,9 százalékkal magasabban teljesültek az adó- és járulékbevételek. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi teljesítést – többek között – a költségvetési szervek bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések.

A kormány az európai uniós módszertan (ESA) szerinti államháztartás 2022. évi hiánycélját a GDP 4,9 százalékáról 6,1 százalékra emeli. Az 1,2 százalékpontos különbséget az magyarázza, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) egy 2022. júliusi jogszabály alapján különleges földgázkészletet halmoz fel. A forintban számolva mintegy 740 milliárd forint értékű vásárlás azért növeli az ESA-hiányt, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat döntése szerint az MSZKSZ-t a kormányzati szektor részének kell tekinteni. A fenti tranzakció nélküli – alapfolyamatok szerinti – 2022. évi ESA-hiánycél továbbra is a GDP 4,9 százaléka.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom