Belföld

Soltész Miklós: A keresztény közösségek nincsenek egyedül

Szűz Máriához szólnak az imádságok évszázadok óta

A keresztény közösségek nincsenek egyedül, szerte a Kárpát-medencében számíthatnak a kormány segítségére – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós szombaton Budapesten, a XIII. kerületi megújított Rokolya utcai templomban.

Soltész Miklós: A keresztény közösségek nincsenek egyedül
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek bevonulása a XIII. kerületi Rokolya utcai templomba a gyülekezet megújult közösségi termének átadása alkalmából tartott misére 2022. október 8-án. Az első sorban Tóth József, a XIII. kerület polgármestere és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Soltész Miklós államtitkár a XIII. kerület, Rokolya utcai templom megújult közösségi termének szombati átadásán elmondta, több mint 1500 plébánia, egyházi közösségi ház újult meg az elmúlt 10 évben. Az ezeket használó közösségek szigetekként élhetnek, egyben erősíthetik a nemzetet, a kereszténységet és az emberiséget imáikkal és a kereszténység megőrzésével az államtitkár szerint.

Soltész Miklós megköszönte a Rokolya utcai plébánia közösségének, hogy minden időben őrizték hitüket és katolikus vallásukat, így akkor is, amikor az 50-es években elvették tőlük a közösségi termüket. Az államtitkár rámutatott arra: a Mária, Keresztények Segítsége Plébánia életében különösen fontos Szűz Mária. Megjegyezte: pénteken volt a lepantói csata (1571. október 7. – a szerk.) évfordulója, amelyben a keresztény csapatok Szűz Mária segítségét kérték a török seregek legyőzéséhez.

Győzelmüket az egész keresztény világ Mária közbenjárásának tulajdonította, így azóta Mária-ünnep a csata évfordulója. De a magyar nemzetnek legalább ilyen fontos az október 8-i Magyarok Nagyasszonya ünnep.

A felújított közösségi termet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a terem a plébániai és a környéken élő katolikus közösség javát szolgálja majd. A bíboros az ünnepség előtt bemutatott szentmisén homíliájában arra kérte a híveket: Magyarok Nagyasszonya ünnepén gondolják újra át, mit jelent Mária népének lenni.

A katolikus kultúra ma is jelentős Magyarországon, és „nem tudunk egészséges nemzet lenni anélkül, hogy a saját vallási és kulturális azonosságunkat el ne fogadnánk”– fogalmazott a bíboros.

A következő évek nem kevés kockázatot hordoznak Magyarország, Európa vagy akár az egyház számára. Ezért „most van itt az ideje, hogy tudatosítsuk és megéljük hitünket, hogy kölcsönösen kapcsolatba kerüljünk egymással”, visszatalálva a Szűzanyához, aki „igazán mindnyájunk édesanyja”– tette hozzá a bíboros.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a kerület a főváros talán legdinamikusabban fejlődő kerülete. E fejlődés két legfontosabb eleme az értékőrzés és a megújulás.

A Rokolya utcai templom közösségi terme kormányzati támogatásból, a tabernákulum és az orgona önkormányzati forrásból újult meg.

Kapcsolódó írásaink