Belföld

Újraindul a szemétszállítás a fővárosban

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról – tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió közös közleménye.

Újraindul a szemétszállítás a fővárosban
Időbe telik a háromnapos szolgáltatáskimaradás következményeinek teljeskörű felszámolása
Fotó: MH

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhezvétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek ennek kapcsán tudatta: megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési rezsiválságban. Ezért már kedd óta folyamatosan intenzív egyeztetések zajlottak az érintett munkavállalókkal annak érdekében, hogy a súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, amely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 000 forint összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak, emellett a Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és -szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.

A munkavállalók péntektől a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámlahitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani, az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is, olvasható a közös közleményben.

A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.

A tárgyalófelek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a főváros lakosságának és intézményeinek türelmét, amíg a háromnapos szolgáltatáskimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony Gergely lemondott Budapestről

ĀA főpolgármester helyett beosztottjai próbálják meg oltani a tüzet, a politológus szerint ez azt mutatja, hogy válságkezelésből elégtelenre vizsgázott a városvezető